Зарядну станцію кінотеатр «Україна» передав черкаським військовим. Гроші зібрали на показі «20 днів у Маріуполі»

Портативну зарядну станцію ECOFlow RIVER 2 Max військовим черкаської тероборони передав колектив кінотеатру «Україна». Обладнання придбали за кошти зібрані під час благодійного показу документальної кінострічки про військові злочини російських загарбників у Маріуполі.

Про це з місця події повідомив журналіст «City News».

Портативну зарядну станцію ECOFlow RIVER 2 Max, придбану за кошти зібрані від благодійного показу українського документального фільму «20 днів у Маріуполі» колектив кінотеатру «Україна» передав бійцям військової частини А4756.

Від їх імені за підтримку колективу «України» подякував Начальник групи цивільного – військового співробітництва військової частини А4756 лейтенант Збройних Сил України Сіленко Євгеній Олександрович.

Ця військова частина близько восьми місяців виконувала бойові завдання на лінії фронту, і найближчим часом, після відновлення, знову оборонятиме Україну у зоні бойових дій.

Початок історії поклав запит від цієї в/ч з проханням придбати для потреб її бійців портативну зарядну станцію ECOFlow RIVER 2 Max.

Колектив «України» відгукнувся на прохання військових і задля збору коштів вирішив повторно показати черкаським глядачам документальну кінострічку про військові злочини російських окупантів у Маріуполі. З цією метою кінотеатр придбав право на разовий показ кінофільму.

На перегляд картини прийшло близько 400 глядачів, які, придбавши квитки, тим самим задонатили на придбання обладнання, що дуже необхідне солдатам.

Загалом, благодійний показ зібрав понад 50 тисяч гривень, і рівно половину цієї суми становив заробіток кінотеатру. Саме на ці кошти колектив і придбав портативну зарядну станцію, яка потрібна солдатам черкаської ТрО.

Фільм, створений українськими журналістами на основі тих матеріалів, які вони зібрали і відзняли, під час двадцятиденного перебування у одній із найгарячіших точок нинішньої війни – місті Маріуполь. Щосекунди ризикуючи власним життям під ворожим вогнем, журналісти документували військові злочини російських загарбників: обстріли житлових будинків, вбивства цивільного населення, жертв і трагічні наслідки обстрілів російськими військовими пологового будинку, де перебували вагітні і породілі, смерті дітей, яких випущені росіянами снаряди вражали на дитячих майданчиках, шкільних подвір’ях, вулицях міста… Дуже сподіваємось на те, що відзняті авторами матеріали у свій час стануть доказами у новому «нюрбергському процесі» щодо злочинів рашистів, які за своїми злодіяннями цілком можна і треба вважати новітніми фашистами.

***

Документальна картина «20 днів у Маріуполі» українського режисера Мстислава Чернова отримала Премію «Оскар» у категорії «Найкращий повнометражний документальний фільм». Напередодні творці картини Мстислав Чернов, Євген Малолєтка та Василиса Степаненко отримали Шевченківську премію в номінації «Публіцистика, журналістика». Стрічка також вважається найкасовішим документальним фільмом в українському прокаті: загальні збори в Україні становлять понад 2 мільйони гривень.

Фільм створили члени команди Associated Press, які стали останніми міжнародними журналістами в оточеному Маріуполі. Вони продовжили роботу в облозі та зафіксували кадри, які пізніше стали визначальними образами війни: смерті дітей, масові поховання, розбомблений пологовий будинок та інші жахи російських злочинів.

 «20 днів у Маріуполі» — режисерський дебют воєнного кореспондента (з досвідом у Сирії, Нагірному Карабасі, Лівії, Іраку, Секторі Газа, Афганістані), фотографа, відеографа та письменника Мстислава Чернова. Також у створенні картини були залучені фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василиса Степаненко. За роботу в обложеному Маріуполі вони отримали Пулітцерівську премію, яка вважається найпрестижнішою в галузі журналістики.

Вперше картина побачила світ на «Санденсі» — одному з головних фестивалів незалежного кіно у США — у секції World Cinema Documentary Competition. Стрічка здобула Приз глядацьких симпатій.

Українська прем’єра відбулася на фестивалі Docudays UA, де «20 днів у Маріуполі» став Найкращим фільмом Національного конкурсу, а також володарем Призу глядацьких симпатій.

Кінокритики та глядачі сприйняли стрічку позитивно: на сайті Rotten Tomatoes фільм отримав 100% рейтинг та відзнаку «Сертифікована свіжість», яка присуджується фільмам із найкращими рецензіями. Рейтинг на платформі IMDb — 8,5 з 10, на Metacritic — 83 бали зі 100 з позначкою Must See. З оцінкою 4,2 з 5 стрічка зайняла найвищу сходинку в рейтингу Letterboxd серед документальних фільмів 2023 року.

Los Angeles Timesвідзначили, що картина «приковує увагу», The Hollywood Reporter порівняли її з «ударом під дих», а Harper’s Bazaar написали, що «подивитися фільм Чернова — людський обов’язок кожного». Українське видання NV назвало стрічку «світлом проти пітьми в інформаційній битві», а Лірум зазначило, що це — «безумовно, журналістський подвиг».

Володимир Лимаренко-Полянський

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *