Убитих дітей у Черкасах вшанували молитвою, віршем про жахи війни і дзвониками

У ході реквієму до Дня вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок агресії рф проти України, черкаська старшокласниця декламувала чуттєвий і зворушливий вірш. Його дівчина написала у пам’ять про тих українських дітей, які через російських катів ніколи вже не радітимуть життю. Молитву за упокій душ невинно убієнних дітей прочитав священик ПЦУ отець Андрій.

Серед учасників мітингу-реквієму був і журналіст «City News».

Ми вже інформували читачів про те, що 4 червня у Черкасах, як у цей день і по всій Україні, відбулась акція до Дня вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок агресії рф проти України.

В її ході, учасники – представники міської влади, міські активісти та старшокласники із Учнівської міжпарламентської асамблеї. Кульмінацією траурного дійства стало розвішування на гіллі дерев у сквері «Юність» маленьких дзвоників, кожний із яких символізував голос дитини, вбитої російськими агресорами.

Як вже повідомлялось, акція проходила у центрі Черкас, сквері «Юність». Все дійство було надзвичайно зворушливим.

У місці проведення мітингу-реквієму також встановили стенди з світлинами, які зафіксували сцени, пов’язані з війною, волонтерським рухом у Черкасах тощо.

Ведучий:

Вже третій рік триває війна!..Третій рік гинуть військові!.. Третій рік гинуть мирні люди і… діти!… Діти!.. І це – особливо боляче!.. В чому вони завинили?..Хто надав таке право «нелюдям» зі сходу забирати їхні життя?.. Хто!??..Заради чого все це?.. Адже більшість маленьких українців навіть не розуміють що відбувається!

Ще більш зворшуливим був символічний діалог мами з дитиною про те, чому стаються війни

– Мамо!.. А навіщо ця війна?..

Не знаю,сонечко!..Цього ніхто не знає!..

Тоді навіщо люди створюють зброю, бомби, ракети?.. Хіба не можна обійтися без цього?..

– Звичайно можна, маленька!.. Але, доки існуватиме на світі жадібність, злість, жорстокість – доти існуватиме і зброя!..

– Але, що ж нам робити?.. Адже ми хочемо ходити в дитячий садочок… до школи!.. Хочемо вчитися!.. Просто – жити!..

Мама обіймає донечку і разом вони покидають імпровізовану сцену.

Не залишив нікого байдужим і вірш черкаської старшокласниці, спікерки Учнівської Міжпарламентської асамблеї Софії Менько про події, пов’язані з війною:

Сьогодні вбили дівчинку малу,

А вчора та дитина з матір’ю віталась.

Сьогодні батько був у смерті на балу,

А та йому в обличчя посміхалась.

Сьогодні хтось надіне шаль важку,

І та їй мокрі очі заховає,

Чи може чорний оповив стару.

Тепер він сина їй ховає.

Сьогодні хтось осиротів.

І більше слів не буде зранку.

Сьогодні хтось дотла згорів.

Душа тепер це попіл доостанку.

Сьогодні ми живі, а завтра ні

Чи може тіло поховають?

Чи може душу з нас здирають?

І жах такий у нас є зараз на війні.

Ведучий:

– На теперішній час через російську агресію в Україні зафіксовано 1311 випадків поранення дітей та 545 фактів загибелі. Сльози! Відчай! Біль! Злість і ненависть! Це те, що відчуває кожен з нас. Відібрані, скалічені життя наших дітей – це незагоєні довічні рани України. Це найвища ціна Перемоги, яка обов’язково прийде! Хвилиною мовчання просимо згадали усіх діток, які ніколи не стануть дорослими, але завжди залишаться в нашій пам’яті… Вічна пам’ять юним українцям, невинно вбитим рашистськими нелюдами, і щирі співчуття родинам, які втратили своїх дітей. Нехай всі Янголятка спочивають у мирі…

Після хвилини мовчання молебень за загиблими дітьми провів священик ПЦУ отець Андрій.

На останок присутнім запропонували пов’язати на деревах дзвіночки, які символізують голоси вбитих дітей.

Ведучий:

На превеликий жаль, діти України вже знають, що таке воєнна агресія. Щодня вона несе у сім’ї українців руйнування, горе та страждання. Ці злочини не мають строку давності, росія обов’язково понесе за них відповідальність. Сьогодні вони крадуть у наших дітей право на дитинство — і за це неодмінно понесуть покарання. А юні українці назавжди запам’ятають, хто наш ворог. Світла пам’ять дітям, загиблим від рук російських окупантів.  Не забудемо. Не пробачимо.

Під час дійства учасники мали змогу ознайомитись із світлинами стенду, на яких зафіксовано різні моменти, пов’язані з війною.

Активісти Учнівської міжпарламентської асамблеї – учні старших класів шкіл обласного центру демонстрували дитячі малюнки.

Як розповіла журналісту «City News», спікерки Учнівської Міжпарламентської Асамблеї (УМА)Софії Менько, взяти участь уакції «Голоси дітей» УМА запропонували в управлінні освіти Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради.

– Звісно ми одразу погодись. Вважаємо, своїм обов’язком вшанувати пам’ять дітей, чиї життя обірвали російські загарбники. Ми – живі, маємо завжди пам’ятати про ту страшну ціну, яку щодня платить українська нація за право жити вільним життям. І дуже важливо віддати останню шану дітям, які через цю війну вже ніколи не зможуть радіти сонцю, канікулам, не почують колискової і не відчують тепло рідних маминих рук, – сказала Софія Менько.

Довідка щодо акції «Голоси дітей»

4 червня в Україні є Днем вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. Захід проводиться в рамках Всеукраїнської акції «Голоси дітей», започаткованої першою леді Оленою Зеленською, у 2022 році.

Починаючи з 2014 року  через військову агресію українські сім’ї та діти перебувають у постійній небезпеці, отримують травми, поранення та втрачають життя. Із 2014 року по червень 2021 року загинуло щонайменше 240 дітей, станом на травень 2024 року зафіксовано 1311 випадків поранення дітей та 545 фактів загибелі дітей. В Черкаській області (м. Умань) від ворожої зброї загинули 6 дітей.

Проте такі дані не є остаточними, оскільки неможливо отримати достовірну інформацію через активні бойові дії і тимчасову окупацію частини території України.

Пам’ять кожної безневинної дитини – жертв агресії – має бути вшанована в Україні.

Черкаси, як і інші міста України підтримали ініціативу першої леді України Олени Зеленської та вже вдруге провели акцію «Голос дітей». Поряд зі старими дзвіночками, які причепили до гілок торік, тепер додалась партія нових…

Володимир Лимаренко-Полянський

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *