Збудника холери у водоймах Черкащини не виявили

З метою забезпечення епіднагляду за циркуляцією збудника холери фахівці ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» відібрали та дослідили на наявність збудника холери 40 проб води відкритих водойм та 5 проб стічної води. На пляжах у Черкасах та Смілі виділено по одній культурі холероподібних НАГ вібріонів І групи Хейберга, які не є збудниками холери.

Про ситуацію на Черкащині забезпечення епіднагляду за циркуляцією збудника холери розповів головний державний санітарний лікар Черкаської області Володимир Папач:

– З 1 червня в Україні почався посилений епідеміологічний нагляд за холерою. Фахівці Центру проводять лабораторний моніторинг зразків довкілля: моніторинг проб поверхневих  та стічних вод. З початку епідсезону (з 01.06.2024р.) фахівцями ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» відібрано та досліджено на наявність збудника холери 40 проб води відкритих водойм та 5 проб стічної води. З двох проб води, відібраної з р. Дніпро у м. Черкаси (на пляжі «Казбетський») та р. Тясмин у м. Сміла (місце короткочасного відпочинку по вул. Виноградній), виділено по одній культурі холероподібних НАГ вібріонів І групи Хейберга, які не є збудниками холери.

За словами головного санітарного лікаря, холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає після вживання харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139.

Інфекція передається фекально-оральним шляхом через забруднену воду, їжу та побутові контакти. Без належного лікування холера може призвести до зневоднення та смерті.

Безперервний епідеміологічний нагляд за холерою триває впродовж року, але з 1 червня до 1 жовтня птриває посилений епідемічний сезон спостереження. Особливо важкі або складні випадки гострих кишкових інфекцій додатково тестуються на наявність холери. ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» реалізує комплексний план реагування та діагностики підозри на холеру, працюють оперативні протиепідемічні та дезінфекційні бригади.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *