«Осінь з музикою Кароля Шимановського» завітала у Черкаси

Концерт «Осінь з музикою Кароля Шимановського», у рамках фестивалю, що поєднує українські міста та села, в яких жив та працював видатний композитор – засновник польської композиторської школи 20 ст., відбувся у Черкасах.

Заключний концерт ХIX мистецького фестивалю імені Кароля Шимановського пройшов на сцені Черкаської обласної філармонії.

За словами організаторів заходу це був тур із чотирьох концертів, які проходили у містах та селах України, де проживав і творив композитор Кароль Шимановський.

– Струнний колектив «LVIV SOLO» під керівництвом диригента та віолончеліста Модеста Менцінського з задоволенням виступив у селі Тимошівка, що поблизу Кам’янки на місці де був маєток родини Шимановських. Також були концерти у Кам’янці  і Кропивницькому. І щойно у Черкасах. Більшість творів композитор написав у Тимошівці та Кропивницькому де він прожив 37 років. Він дуже любив Україну і свою рідну Тимошівку, тож нам було надзвичайно приємно, що вдалось провести концерт у його рідному селі, що далеко не завжди можливо. «LVIV SOLO» – це молодий, але вже відомий колектив, володар Grand Prix міжнародного конкурсу «ODESA MUSIC OLYMP». Ним керує Модест Менцінський – нащадок і повний тезка славетного співка – Модеста Менцінського. У складі колективу є юні артисти – лауреати міжнародних та всеукраїнських конкурсів, – розповів директор «Кропивницького музею музичної культури ім. К. Шимановського» Олександр Полячок.

– Дуже задоволений поїздкою. Дуже хороші враження. Дуже приємно працювати у таких містах, де публіка створює прекрасну атмосферу для музикантів, – поділився Модест Менцінський.

У ході концерту прозвучали відомі композиції Н. Паганіні, Г. Форе, П. Сарасате, М. Бруха, К.Шимановського для solo скрипки, альта, віолончелі в супроводі струнного ансамблю.

До втілення  фестивалю долучились Польський культурний центр імені Кароля Шимановського, польська спільнота України та різні організації та установи Польщі.

– Концерт дуже актуальний , музична громада світу вшановує 139-ту річницю від дня народженні великого польського композитора, якого називають другим після Шопена. Для нас, поляків Черкащини дуже важливо, що він наш земляк, яким гордиться Польща, Україна і Світ, – прокоментував керівник Польського культурного центру імен Кароля Шимановського, співорганізатор культурного дійства Геннадій Лінєвич.

Довідка:

Кароль Шимановський польський композитор, піаніст, педагог, музичний діяч і публіцист, брат польської оперної співачки Станіслави Корвін-Шимановської. Народився у селі Тимошівка нині Кам’янського району.
Твори концерту представляють музичну епоху західної Європи рубежу 19-20 століть. Був одним і організаторів Видавничої спілки молодих польських композиторів. Критики назвали цю групу «Молода Польща у музиці”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *