Найцікавіші Музеї Черкащини: ретро-мотоцикли, гармоніка та брати Клички

Скільки музеїв на Черкащині ви знаєте? Історичні комплекси Чигиринщини, Палац у Корсунь-Шевченківському, Канівський заповідник, музей Трипілля у Легедзиному, Садиба-музей Тараса Шевченка в Моринцях та інші, відомі всій країні. Та чи знаєте ви про існування музею ретро-мотоцикілів чи, наприклад, єдиного в Україні музею української гармоніки, а про те, що брати Клички родом із Черкаської області?

Музей ретро-мотоциклів (Умань)

Під Уманню на території готельно-розважального клубу Zastava поблизу села Дмитрівка розташувався музей мотоциклів 70-х і 80-х років минулого століття. У колекції представлені відреставровані Jawa, CZ, ІЖ, Днепр, Урал і Восход.

Вільшанська світлиця (Городищенський район)

Жителі села Вільшана Городищенського району відновили родовід братів Кличків та встановили, що вони – їхні історичні земляки.

Завзяті черкащани на чолі з краєзнавцем Людмилою Тимошенко створили у музеї «Вільшанська світлиця» кімнату, присвячену предкам відомих боксерів: Родіона, Федора, Петра, Ярофія Кличків. Найціннішими експонатами музею є портрет Родіона Петровича Кличка – діда Володимира і Віталія та родинне дерево роду спортсменів.

Фото зі сторінки фейсбук Maria Matios

Музей української гармоніки (Жашків)

Жашківський музей гармоні був відкритий у 2006 році в кімнаті Жашківської музичної школи. В облаштуванні брали участь 44 меценати.

Ініціатором створення став заслужений працівник культури України Іван Сухий.

У музеї виставлена експозиція різних видів гармоні, в тому числі і саморобних. Найстаріший інструмент датований 1890 роком, а найунікальніший — гармонь, яку склав із сірників жашківчанин Богдан Сенчуків. Є також 3 гармоніки першого російського гармоніста Петра Невського та інструмент отамана Нестора Махна.

Жашківський «Дім гармоніки» був занесений до книги рекордів України як єдиний своєрідний багатофункціональний музей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *