Шанс на життя 19-річній черкащанці подарував одноліток з Німеччини, ставши її донором кісткового мозку

У Черкасах, вперше в Україні, лікарі успішно пересадили кістковий мозок дорослому пацієнту від неродинного донора. Операцію провели в Черкаському обласному онкодиспансері і тримали це в секреті до моменту виписки пацієнтки. 19-річну Аліну після операції майже місяць тримали у стерильній палаті і лише вчора вона змогла обійняти маму, про що і мріяла весь час після операції.

Про це журналістам City News повідомив завідувач організаційно-методичного відділу КНП «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» Ігор ГАЙДАЙ.

Вчора з Черкаського обласного онкодиспансера виписали 19-річну черкащанку Аліну. Цій дорослій пацієнтці вперше в історії України лікарі зробили неродинну трансплантацію. Підкреслюю, неродинну і саме дорослій людині. Раніше повнолітнім пацієнтам робили родинну трансплантацію, а дітям проводили вже і не родинну. Операцію провели місяць тому. Після продовжували лікування та проводили спостереження. Весь цей час Аліна перебувала фактично у стерильній палаті і лише вчора вона змогла зробити те, про що мріяла весь час після операції – обійняти маму. Це відбулось на очах Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка та голови профільного підкомітету Верховної Ради Оксани Дмитрієвої. Приїзд високих гостей не випадковий, бо успішна донорська пересадка стовбурових клітин дорослим від не родинного донора – це знакова подія для України. Тепер українським пацієнтам, які потребують такої операції вже не треба їхати за кордон. Це вже доступно в Україні, – прокоментував подію працівник обласного онкодиспансеру.

А ще Ігор Гайдай розповів, що донором 19-річної Аліни став її одноліток з Німеччини, а взятий у нього кістковий мозок був доставлений з-за кордону  до Черкас за 72 години.

За словами лікаря бути донором кісткового мозку – це дуже почесна й шляхетна справа і до того ж для нього абсолютно безпечна.

Прошу не плутати трансплантацію кісткового мозку з пересадкою нирок чи серця. Ця процедура схожа на переливання крові. Донор здав кров і потім у його організмі кров відновлюється. Так само відбувається і з трансплантацією кісткового мозку. Зараз у світі таке донорство набуває популярності. Бути таким донором надзвичайно почесно, адже це рятує життя інших людей, – уточнив Ігор Гайдай.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *