Чому “Черкасиводоканал” зараз не може проводити реконструкцію мереж, пояснили на підприємстві

Чому водоканал зараз не може проводити реконструкції колекторів і мереж? Про це повідомляє пресслужба підприємства.

Купа техніки, кілька аварійних бригад і понаднормова робота… На фото Ви бачите екстрену «реанімацію» колектору по проспекту Хіміків-вулиці І. Нечуя-Левицького, на яку з 28 квітня 2023 року «Черкасиводоканалу» довелося кинути всі наявні сили та ресурси. Провалля там утворилося через руйнування, внаслідок газової корозії, склепіння колектору. Так, це природній і невідворотній процес, який неможливо зупинити. Просто настав час реконструкцій існуючих колекторів і мереж, на які потрібні мільйони гривень… Та віднайти ці кошти нашому водоканалу, як і більшості водогосподарств України, сьогодні просто неможливо. Адже підприємства водопровідної та каналізаційної галузі – опинилися у доволі скрутній ситуації…

Європейський досвід

В країнах ЄС щороку реконструюється 2% мереж. Так, дійсно, в Європі є така практика, яка передбачає планову заміну частини мереж на рік. Таким чином, вже через півсотні років водогони – повністю оновлюються. Так, звісно, і там трапляються аварії, але, їх лише кілька на місяць!

А що в Україні? Кошториси необхідних ремонтних робіт вже давно пораховані, а в реальності – латка на латці… Більшість українських водоканалів просто змушені займатися «латанням», щоб хоч якось підтримати мережі в належному технічному стані. І продовжувати мріяти про кардинальне оновлення мереж і об’єктів, яке вже давно на часі.

Латати далі вже немає сенсу…

Чому ж це не робиться? Проста математика – немає коштів. Українські водоканали, в тому числі і «Черкасиводоканал», нині поставлені в скрутне становище. Зросли ціни на все: електроенергію, паливно-мастильні матеріали, реагенти, запчастини… Війна, застарілі мережі, додаткове навантаження на обладнання і працівників під час хвиль блекаутів… Зараз комунальні підприємства України, в тому числі і наш водоканал, працюють просто на межі своїх можливостей… Але продовжують робити все можливе для того, щоб підтримувати в належному технічному стані мережі водопроводу і каналізації, що, в свою чергу, нагадаємо, є запорукою надання якісних послуг населенню.

Що ж буде далі?

Звісно, водоканали мають працювати. За будь яких умов. Бо забезпечення містян водою та послугами з водовідведення – це життєво необхідне і критичне завдання. Що, зараз водоканали і продовжують робити, не дивлячись на всі труднощі і перепони.
Але з кожним днем навантаження і витрати комунальних підприємств зростають, тому криза фінансування усе більше і більше загострюється. І рано чи пізно, резерви водоканалів вичерпаються… Саме тому всім нам, треба розуміти «ціну води», дякувати нашим героям-комунальникам за їхню нелегку працю і вже продумувати план: як врятувати водну галузь від колапсу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *