Підвищені тарифи на тепло не підписав міський голова Черкас. Але радіти рано

Рішення про підвищення тарифів на тепло для КП «Черкаситеплокомуненерго» міський голова Анатолій Бондаренко, за яке він проголосував на виконкомі, не підписав. Але підстав для радощів поки немає. Тепло, ймовірно, подорожчає.

Як повідомляли журналісти City News, вчора виконавчий комітет Черкаської міської ради ухвалив рішення про нові підвищені тарифи на теплопостачання для КП «Черкаситеплокомуненерго», яке обслуговує 30 відсотків населення Черкас. При цьому плата за тепло для двокімнатної квартири мала зрости на 200 гривень, а для закладів, установ, підприємств, і у т.ч. бюджетних – більш ніж у двічі.

– Це не значне підвищення тарифів жителі Черкас не відчують, – запевнив членів виконкому директор теплопостачального підприємства Павло Карась.

Він же пояснив, що це підвищення тарифів спонукали введення нових правил гри на ринку газу та значне підвищення ринкової ціни на блакитне паливо.

Виконком ухвалив відповідне рішення.

За проєкт рішення проголосував і міський голова Черкас Анатолій Бондаренко. Але протягом дня він раптово змінив думку і вже ухвалене рішення виконкому не підписав, залишивши у такий спосіб дію старих, нижчих тарифів.

Своє рішення мер Черкас пояснив елегантно і просто:

– Я розраховую, що Кабмін втрутиться в ситуацію, тому що з нинішньою ціною на газ ми поховаємо наші комунальні підприємства за цей опалювальний сезон. Я запрошений на Конгрес місцевих і регіональних влад, який відбуватиметься в цей четвер під головуванням Президента України. Сподіваюсь, що за його сприяння це питання буде вирішено. І ми не будемо підвищувати тарифи, лишивши їх на тому ж рівні.

«Завдяки ініціативі Президента Володимира Зеленського зі встановлення річних тарифних пропозицій кожен українець може отримувати газ за ціною, яка є значно нижчою, ніж на європейському ринку газу. Також Глава держави підтримав пропозицію щодо врегулювання боргів підприємств теплокомуненерго перед «Нафтогазом», підписавши Закон No1639. Це – важливе рішення, яке дозволить ТКЕ якісно підготуватися до опалювального сезону», – розтлумачили позицію мера на сайті Черкаської міської ради.

Проте, райдужні мрії можуть розбитись на друзки, зіштовхнувшись з реаліями.

Якщо ціни на газ будуть вищими за попередні, то тариф на тепло все одно доведеться підвищувати, інакше теплопостачальні підприємства не зможуть працювати. Та й маневр з не підписанням рішення виконкому нічого, окрім паузи, не дає.

– Відповідно до прописаної чинним законодавством процедури, міський голова те рішення або змушений буде підписати, або винести це питання на розгляд сесії Черкаської міської ради. Іншого варіанту у нього немає, – прокоментував експерт з питань місцевого самоврядування, який не захотів бути названим.

Він же звернув увагу і  на той факт, що КП «Черкаситеплокомуненерго» – це один з двох теплопостачальників Черкас, який обслуговує 30 відсотків населення обласного центру. Решті тепло і гарячу воду подає ДП «Черкаська ТЕЦ». І це підприємство вже подало на розгляд Черкаського міськвиконкому пакет документів з розрахунками нових тарифів на теплову енергію.

Інформацію про це опублікували на сайті Черкаської міськради:

«У відповідності до п. 2, п.3, п. 5 «Порядку інформування споживачів про намір зміни ціни/тарифів на комунальні послуги з обґрунтуванням такої необхідності», затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05.06.2018 №130, ПРАТ «Черкаське хімволокно» (підприємство, яке орендує Черкаську ТЕЦ, – авт.) інформує споживачів, що 21.09.2021 року до Виконавчого комітету Черкаської міської ради надано для розгляду та встановлення пакет документів з розрахунками нових тарифів на теплову енергію: виробництво теплової енергії, транспортування теплової енергії, постачання теплової енергії та послугу з постачання теплової енергії та гарячої води за категоріями споживачів», – йдеться у повідомленні(орфографію й стилістику збережено).

Так що, як бачимо, підстав радіти з приводу не підвищення тарифів КП «Черкаситеплокомуненерго» й справді немає. Тарифи, скоріше за все зростуть. І якщо не для тих 30 відсотків споживачів, які отримують послугу від КП «Черкаситеплокомуненерго», то, ймовірно, для тих 70-ти відсотків, яким тепло і гарячу воду подає Черкаська ТЕЦ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *