Найвищі, найдовші, найбільші: архітектурні споруди-рекордсмени Черкас

Хоч Черкаси не рівня заокеанським мегаполісам з їх хмарочосами та іншими мегаспорудами,  але й обласний центр Черкащини теж має свої великі об’єкти, якими цілком можна пишатись.

Бульвар Шевченка – перлина Черкас

Не лише Київ можна називати містом каштанів. На це звання мають право претендувати і Черкаси. Справа у тім, що головну міську вулицю, яка тягнеться через все місто – Бульвар Шевченка, прикрашає довжелезна алея з каштанів. Каштанова алея одна з найдовших у Європі і простягається аж на шість з половиною кілометрів. І, мало того. Бульвар Шевченка – одна з найдавніших вулиць Черкас. За твердженнями місцевого краєзнавця Бориса Юхна, у 70-х роках 19 століття називалась Старочигиринська, а пізніше – Олександрівська. Історія зберегла фото тих часів. На них видно, що дореволюційну Олександрівську вулицю теж прикрашала алея з каштанів.

Черкаська дамба – найдовша в Україні

У період після радянсько-німецької війни на Дніпрі створили Кременчуцьку гідроелектростанцію. Частину суходолу обабіч ріки затопили, утворивши Кременчуцьке водосховище. Щоб з’єднати обидва береги, окрім мосту довелось будувати греблю завдовжки близько 17 км. На дамбі знаходиться село Панське – поселення з кількох будинків. У Панському немає власної питної води, а його жителі не можуть діставатись пішки ні до Черкас, ні до лівого берега, адже міст і дамба суто для автомобілів. На дамбі є і своє визначне місце – це довжелезний оглядовий майданчик прикрашений гігантськими тюльпанами. Черкаська дамба, хоч і не увійшла у Сім чудес України, але її зображення увіковічнили на поштовій марці.

Будівництво греблі, яке йшло швидкими темпами, навіть породило елементи усного народного фолкльору. За переказами, під час будівництва кожний район мав виконати план по підвозу землі для спорудження греблі. Драбівський район першим виконав норму, тому його жителя отримали право без черги користуватись поромною переправою. За народними переказами драбівчани зазвичай так поспішали до переправи, що виникла відома приказка.

Черкаський бір

Біля Черкас і частково у межах міста знаходиться найбільший в Україні сосновий масив. Разом з Мошногірським кряжем та Ірдинським болотом площа бору складає 42 тисяч гектар, що у шість разів більше ніж територія самого обласного центру.

У 19 ст. черкаський сосновий бір, через його дуже цілюще повтіря вважався курортом для профілактики та лікування хворих на сухоти. За твердженням місцевих краєзнавців у дореволюційні часи залізницею курсував потяг «Париж – Сосновий бір».

Гіперболоїдна вежа Шухова

Унікальною прам’яткою архітектури є гіперболоїдна водопровідна башта Шухова. Всього у світі залишилось близько 20 таких веж. Башту за проектом інженера Шухова збудували на початку двадцятого століття для потреб міського водогону Черкас. У 70 –х роках минулого століття башта втратила функціональне призначення і тепер«Черкасиводоканал»  її утримує як пам’ятку архітектури.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *