У Черкасах створюють заклад для людей, які потребують цілодобового нагляду

Тимчасовий притулок для самотніх людей, які не можуть обійтись без сторонньої допомоги, вирішили створити у Черкасах. В області діє 26 подібних центрів, але у столиці краю досі не має жодного. 

Ідею облаштувати відділення для одиноких, прикутих до ліжка людей, які не можуть обійтись без сторонньої допомоги і не мають родичів, підтримали депутати Черкаської міської ради, які ухвалили відповідне рішення.

Про його важливість перед голосуванням говорив директор Департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Євгеній Данченко.

– Йдеться про створення відділення тимчасового перебування при Територіальному центрі надання соціальних послуг  м.Черкаси на 10 ліжкомісць для людей похилого віку, які втратили родичів. На сьогодні у місті є 58 осіб, які потребують такого догляду, – роз’яснив обранцям Євгеній Данченко.

Більш детальну інформацію про майбутнє відділення з трибуни сесії Черкаської міськради озвучила директор Територіального центру надання соціальних послуг м.Черкаси Альона Щербак.

– Доволі часто зіштовхуємось з проблемою, коли виникає потреба цілодобового догляду за людиною, яка або прикута до ліжка, або у такому стані, що не здатна контролювати себе. Осіб, яким необхідний такий догляд, направляють у відповідні заклади, і це – справжня епопея, – підкреслила вона.

Тільки оформлення медичного висновку забирає місяць, не кажучи про інші документи, які, подекуди доводиться відновлювати, бо вони втрачені. Це робить процедуру ще довшою, а тим часом особа вже потребує цілодобового догляду. Зазвичай адміністрація територіального центру у таких випадках просить допомоги у медичних закладах, і вони йдуть на зустріч, хоч це і не їхня функція. А от створення відділення, про яке йде мова, якраз і дасть можливість такій людині жити у комфортних умовах упродовж періоду, поки триватиме оформлення всіх документів.

Зі слів Альони Щербак, потреба у відділенні надзвичайно гостра. Часом серед тих осіб, якими опікується територіальний центр опиняються люди, які через погіршення стану вже не можуть обійтись без постійного нагляду і сторонньої допомоги. Соціальні працівники, відповідно до режиму, графіку роботи і навантаження не можуть бути біля неї у режимі 24/7. Тому у частину доби та у вихідні вона покинута сама на себе.  

– Є літні люди, які не здатні відповідати за себе. Соціальний працівник робить необхідне, але не може знаходитись поряд цілодобово. А поки його немає людина вилила той борщ і ходить по під’їзду просить їсти. Часто такі люди стають жертвами шахраїв, втрачаючи житло і документи. І не варто думати, що мова йде тільки про старих. На жаль ні. У подібній ситуації опиняються і молоді. Уявіть, жила людина, мала сім’ю, дітей, аж раптом інсульт, інвалідний візочок, розлучення і самотність, – змалювала загальну картину директор терцентру.

– Це відділення, як «палочка-виручалочка» у нашому місті. Людина зможе перебувати до чотирьох місяців у цьому відділенні: з харчуванням, з теплом, з одягом, – резюмувала Альона Щербак.

Нині у відділенні тривають ремонтні роботи. Перших підопічних заклад зможе прийняти вже через кілька місяців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *