Відзначити посмертно двох патріотів і буддиста пропонують у Черкасах

Нагородити посмертно двох борців за незалежність України у XX ст. Станіслава Губаря і Валентину Борушевську та голову буддистської громади Черкащини Володимира Скубаєва ухвалив виконком Черкаської міськради.

Так, члени виконкому зійшлись на думці про доцільність посмертного присвоєння звання «Почесний громадянин міста Черкаси» за «патріотизм і високо свідому громадянську позицію, багаторічну боротьбу за незалежність України», доктору економічних наук, професору, співзасновнику та першому голові Черкаської крайової організації  Народний Рух України Станіславу Губарю.

Пам’ятним знаком «За заслуги переді містом Черкаси» III ступеня ухвалено  нагородити бійця Української повстанської армії Віру Борушевську. Уроженка с. Княжа, що поблизу Золочева Львівської області Віра Борушевська, псевдо «Трава» була зв’язковою ОУН-УПА. У 1948 році за участь у боротьбі за незалежність України її засудили на 10 років таборів. Реабілітована вже за незалежної України Віра Григорівна довгий час жила у Черкасах і продовжувала боротись за волю України – очолювала черкаську обласну організацію «Всеукраїнського братства ОУН-УПА імені генерала Романа Шухевича».

На думку членів виконкому таку ж нагороду необхідно присвоїти і голові буддистської громади Черкащини, засновника найбільшого у Європі буддійського храму «Білого Лотоса» Володимиру Скубаєву. Відповідно до проєкту рішення спадкоємці Володимира Скубаєва отримають грошову премію у сумі 59 тисяч 475 гривень.

Родичі Станіслава Губаря та Віри Борушевської грошову премію не отримають, оскільки, відповідно тексту рішення, ухвалено здійснити нагородження без її виплати, оскільки після смерті обох прямих спадкоємців не залишилось.

Рішення виконкому розглянуть міські депутати на найближчій сесії Черкаської міськради.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *