У Черасах створили перший плейбек-театр (відео)

У черкаському плейбек-театрі імпровізовану виставу будують на розповідях та почуттях глядачів, а за декорації слугують шматки тканини. Про це Суспільному розповіла його засновниця, психологиня Раїса Єрмакова.

За її словами, цей вид мистецтва допоможе усім учасникам дії подивитися на життєві ситуації під іншим кутом. Нині трупа репетирує у закритому режимі, проте згодом планує запрошувати глядачів.

За словами психологині Раїси Єрмакової, усі історії, які показують в театрі, взяті з реального життя:

“Плейбек–театр — це повністю імпровізація і спонтанність. Через програвання чужих історій ми змінюємо і своє життя. На цей час ми тренуємося на своїх історіях. Тобто хтось із акторів розповідає історію і ми її пробуємо відтворити”.

Жінка додала, що починали з трьох учасників, а зараз їх шестеро. Репетирують у приміщенні на фото нижче. За декорації — шматки тканин різного кольору.

“Якщо взяти блакитну тканину, то це може бути і море, це може бути сум, це може бути калюжа чи болото на підлозі. І тут же ж може бути біля нього ліс. І тут же ж може бути біля нього якась сумна сіра постать”, — поділилась психологиня.

За словами Андрія Суворова, професійних акторів в театрі немає. Чоловік працює медичним капеланом, приходить сюди, щоб поділитися переживаннями.

“Можна проявити злість — нікому це не загрожує. Проявити радість, проявити свято і відчути себе у новому амплуа. А також подивитися на роботу в команді і подивитися на скільки можна на якісь певні події реагувати по-іншому”.

Працюють актори без сценарію, розповіла учасниця Наталія Мисан. На відтворення історії мають декілька хвилин. Кожну емоцію переживають разом з оповідачем.

“Десь вдягаєш на себе якусь роль і хочеться дійсно прожити частину тих емоцій, які людина нам довірила”.

Всі актори одягнені в чорне. Такий дрес-код, за словами пані Раїси, не відвертати від гри:

“Так концентрація уваги глядачів більше на обличчя, більше на вербальні прояви, на дію, на емоції”.

Психологиня додала, що у планах — запрошувати глядачів до театру і відтворювати їхні розповіді, а незабаром мріють побувати з плейбек-театром і на великій сцені.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *