Черкащани мерзнуть через польське вугілля

Таку заяву зробив міський голова Черкас у відповідь на численні скарги городян на погану якість теплоносія, що його подає найбільший постачальник тепла у місті – Черкаська ТЕЦ.

– Що стосується нарікань на якість постачання тепла абонентів черкаської ТЕЦ, ми постійно на зв’язку. Зараз надзвичайно складна ситуація в країні, вугілля, яке куплене в Польщі, не відповідає тим якісним показникам і фактично йде недогрів. Оце така ситуація, – прокоментував міський голова Черкас Анатолій Бондаренко.

Між тим, експерти з питань теплоенергетики, які побажали бути не названими називають дещо інші причини.

Перша і головна з них – це енергетична війна яку нині розгорнула проти України її надзвичайно агресивна сусідка – Росія.

«Путін чітко дав зрозуміти, що Україна не повинна отримати жодного кіловата електроенергії, жодного вагону вугілля марки антрацит, на якому працюють всі українські державні теплогенеруючі станції, у тому числі і ТЕЦ. Завдання – створити енергетичну кризу в Україні і розхитати суспільно-політичну ситуацію у державі. До цього українські ТЕЦ працювали на антрациті, видобутому на шахтах окупованого Донбасу, яке потрапляло в Україну залізницею на шляху з Донбасу через територію РФ до Молдови. Тепер ця схема не працює», – поділився думкою один з експертів.

Друга причина – це жадібність власників «Хімволокна» – заводу, який орендує Черкаську ТЕЦ. За весь час оренди вони нещадно експлуатують обладнання ТЕЦ і не вкладають кошти у модернізацію виробництва. Старі котли, які працюють на антрациті давно можна і треба було замінити на новітні, які працюють на різних видах палива, у тому числі і альтернативному. У лісах навколо Черкас гниє дерево, яке не йде у використання й на переробку, зате добре підходить для виготовлення альтернативного палива.

«Рік тому була можливість забрати ТЕЦ у орендаторів і передати її у міську чи обласну комунальну власність. Це намагався зробити чинний у той момент голова Черкаської ОДА Сергій Сергійчук, і тоді була реальна можливість це зробити. Однак не встиг. Його звільнили з посади через два з копійками місяці після призначення. Очевидно що не випадково», – зазначив експерт.

Кремлю, видно, мало тих агресивних дій, які вже скоєно проти України: анексія Криму, окупація частини Донбасу, військова присутність російських військ, зброї і озброєнь на окупованих територіях України, фактична підтримка бойовиків терористичних угруповань, яких РФ використовує як гарматне м’ясо у війні з Україною. Їй треба розвалити Україну як державу, стерти її з лиця землі і політичної мапи світу і вона використовує всі можливості задля досягнення своєї мети.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *