16 днів проти насилля. У Черкасах пройдуть мітинги і флешмоби

Протягом більше ніж двох тижнів у Черкасах триватимуть масові заходи, спрямовані на протидію різного роду насиллю, у тому числі і сімейному. У рамках всеукраїнської акції «16 днів проти насилля» черкащани взують червоне черевики і напишуть маніфест.

З 25 листопада по 10 грудня 2021 року в Україні проходитиме традиційна щорічна акція «16 днів проти насильства», учасником якої стане і місто Черкаси.

– 16 днів проти насилля – це всеукраїнська акція яка буде проходити у кожному місті нашої держави. Період масового протесту проти насилля у сім’ї, економічного насилля над жінками, чоловіками, насилля взагалі. Наповнення  заходами у кожного міста буде своє. Ми ж організовуємо п’ять заходів події, – поінформувала заступник міського голови Черкас Марина Гаркава.

З її слів, задля привернення уваги громадськості до актуальних проблем подолання домашнього насильства та насильства за ознакою статі, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків в Черкасах затверджено наступний план заходів:

25 листопада, о 13:00, на площі перед департаментом соціальної політики (бульв. Шевченка, 307) – акція «Червоне взуття»

25 листопада, з 11:00 до 16:00, – акція зі створення унікального маніфесту проти домашнього насильства. На площі біля Центру дитячої та юнацької творчості буде встановлено помаранчевий банер, на якому мешканці міста зможуть написати свої меседжі проти домашнього насильства, побажання постраждалим і заклики щодо викорінення проблеми.

25 листопада – 10 грудня флешмоб «Черкаси – місто, вільне від насильства».

4 грудня – 11:00 – кінотеатр «Україна», захід для жінок «Не сама винна».

8 грудня – 14.00 – У кінотеатрі «Україна» відбудеться показ документального фільму «Розірви коло».

– На превеликий жаль насилля у сім’ях – досить поширене явище і в Україні і Черкасах. За інформацією пресслужби департаменту соціальної політики Черкаської міськради, минулого року від насильства в родині постраждало понад три тисячі черкащан. Переважна частина з потерпілих – жінки, але від цієї соціальної недуги потерпає і сильна половина суспільства, просто чоловіки значно рідше зізнаються у цьому. Як громадянка України, черкащанка і депутат Черкаської міської ради від партії «Європейська солідарність» переконана, що ця соціальна хвороба повністю виліковна. Шлях її подолання – гласність і ще раз гласність. Важливо переконати людей, що такі факти не можна замовчувати. Мовчання – поза жертви. Це дозвіл агресору і надалі чинити зло. Відкрите ж обговорення конкретних фактів, впевнена, здатне зупинити будь кого з тих, хто вдається до насилля. Адже ніхто не захоче опинитись у центрі уваги суспільства і відчути на собі його реакцію. Громадський осуд – серйозний важіль впливу. Більше того, коли створити такі умови у суспільстві (громаді) де кожний конкретний факт насилля у сім’ї неодмінно стає предметом уваги суспільства, це точно змусить осіб, схильних до агресії, гамувати жагу чинити насилля. Очевидно, що викорінювати це зло треба спільними зусиллями всієї громади і у тому числі, створюючи різноманітні майданчики для обговорення проблеми і також у соцмережах. Але головне не бути байдужими до бід ближніх, ні в якому разі не дозволяти собі ігнорувати факти насилля до інших. Адже відсторонитись у таких випадках не вдасться. Якщо злу не давати відсіч, рано чи пізно воно дістане і вас. Чужого горя не буває. І особливо, ніхто не повинен ігнорувати випадки насилля щодо дітей. Часто навіть дорослі люди стають безпорадними опинившись об’єктом агресії. А що казати, коли насилля коїться проти неповнолітніх? Дитина точно себе не зможе захистити. Доказом цього є недавній випадок, що стався у Черкасах, коли через аналогічні причини трагічно обірвалось життя хлопчика. Невже ніхто з сусідів не бачив, як знущаються над дитиною? – прокоментувала депутат Черкаської міської ради від партії «Європейська солідарність» Інна Бандура.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *