Близько місяця на матеріальну допомогу: що ж робити черкащанам в невідкладних випадках?

У Черкасах автобус збив 5-річну дівчинку на пішохідному переході. Така новина сколихнула місто на початку листопада. Водій маршрутки наїхав на дитину, коли вона переходила дорогу разом із своєю сестрою. Сталося це на вулиці Максима Залізняка, де пішохідний перехід контролюється світлофорним об’єктом.

У 5-річної Поліни виявили черепно-мозкову травму, забій живота, струс мозку та перелом стегна. Дитині потрібна була дорога операція, на яку у родини не вистачало коштів. 

фото із “Фейсбук”

Мама дівчинки Владислава Гирик розповідає, що їй запропонувала допомогу депутатка ЧМР Інна Бандура зі свого депутатського фонду. Однак кошти швидше вдалося зібрати через соціальні мережі, де хрещена дівчинки розмістила оголошення про допомогу.

– Для отримання коштів через фонд потрібна довідка про реєстрацію дитини. Для того, щоб її отримати витрачається не один день. Спочатку потрібно прийти взяти талон, який можна отримати лише у вівторок або четвер. Потім тобі кажуть, коли прийти і на який час. У нашій ситуації це був аж наступний тиждень, – зазначає мама і додає, що через соціальні мережі потрібну суму вдалося зібрати за два дні.

Коли Владислава дізналася, що кошти уже зібрані, але із фонду їй теж мають їх перевести, одразу ж зателефонувала до депутатки і попросила віддати їх тим, кому це більш потрібно.

– В лікарні ми побачили відомого черкаського дідуся-архітектора, в якого померла донька. Він був зі своїм онуком, який теж потребував дороговартісної операції.

Однак для отримання цих коштів рідним хлопчика теж потрібно було зібрати певні документи та написати заяву. І в цій ситуації знову сила соціальних мереж випередила державну структуру.

Сама ж Інна Бандура розповідає, що теж побачила оголошення в стрічці “Фейсбука” і контакти матері їй довелося дізнаватися через своїх помічників. 

– Коли я зателефонувала до Владислави, то в неї навіть часу відійти від дитини не було, а процедура передбачає написання заяви, яку потрібно принести мені. Крім того, вона не дуже вірила в допомогу і навіть консультувалася із адвокатом, після чого, все ж, наважилася прийти у п’ятницю. І поки тривала вся тяганина, в Департаменті соцполітики ЧМР уже були не прийомні години. 

Заява, яку надала Владислава

 Депутатка зазначає, що така процедура отримання коштів є досить складною, особливо для батьків та дітей, які потрапили в біду і потребують невідкладної фінансової допомоги, адже на кону стоїть дитяче життя. 

– Мені б хотілося, щоб кошти із мого депутатського фонду йшли на користь і щоб процедура їх отримання в ось таких ситуаціях була спрощеною.

У Департаменті соціальної політики відзначають, що із моменту подання заяви і до отримання коштів, проходить близько місяця. 

Водночас профільна заступниця міського голови Марина Гаркава відзначає, що підтримує ідею, щодо спрощення в екстрених випадках процедури отримання матеріальної допомоги.

– Виділення коштів для надання допомоги з депутатського фонду – це бюрократична процедура, яка забирає у громадян багато часу і сил. Далеко не кожний має фізичну можливість пройти все необхідне коло. 

Марина Гаркава додає, що варто передбачити у бюджеті Департаменту соціальної політики окремим рядком видатки у сумі близько 100 тисяч гривень на непередбачувані випадки, які дозволять місту оперативно реагувати на випадки, коли внаслідок тих чи інших подій з’явилась необхідність надання матеріальної допомоги потерпілим чи їхнім сім’ям.

Для довідки: Матеріальну допомогу з фондів міського голови та депутатів міської ради з міського бюджету м.Черкаси можуть отримати жителі міста, які перебувають у складних життєвих обставинах, місце проживання яких зареєстровано у м.Черкаси

Матеріальна допомога надається один раз на рік, у зв’язку з:

– хворобою, що потребує оперативного втручання, тривалого лікування;

– невиліковною хворобою;

– інвалідністю;

– малозабезпеченістю;

– шкодою, заподіяною надзвичайною ситуацією техногенного, природного, соціального або воєнного характеру, які призвели до порушення нормальних умов життєдіяльності.

Детальнішу інформацію можна дізнатися ТУТ.

Підготувала Тая Агавердієва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *