Із 1 грудня зросте мінімальна зарплата. Які зміни ждуть черкащан?

Оптимізацію, скорочення посад, переведення найманих працівників на часткову зайнятість, можливість втрати субсидій для тисяч домогосподарств, – прорікує голова Регіональної ради підприємців Олександр Турченяк.

– Із  початку грудня в Україні зростає мінімальна заробітна плата, що тягне за собою підвищення податків для підприємств та підприємців. Мінімальна заробітна плата зросте із 6000 до 6500 грн. – це також означає, що зростуть усі показники, пов’язані з «мінімалкою». Що зміниться для черкаських працівників та роботодавців? Оскільки підвищення зарплат стосуватиметься сотень тисяч працюючих, то для його забезпечення роботодавцям доведеться додатково віднаходити десятки тисяч гривень щомісяця  для доплат працівникам до мінімальної заробітної плати, – констатує голова Регіональної ради підприємців Олександр Турченяк.

На його думку, щоб уникнути «зрівнялівки» в оплаті праці між працівниками різного рівня кваліфікації, роботодавці будуть змушені вдаватися до підвищення зарплати всім робітникам. Відповідно, для підприємств зменшується можливість розвитку, додаткові виплати відтягуватимуть можливість інвестувати у модернізацію виробництва.

– Для покриття додаткових витрат на оплату праці, підприємства можуть почати оптимізацію – скорочення посад, переведення найманих працівників на часткову зайнятість. Крім того, у зв’язку зі зростанням мінімальної зарплати, тисячі домогосподарств втратять право на отримання соціальної допомоги від держави і можуть залишитися без субсидій, – вважає Олександр Турченяк.

Резюмуючи – підвищення мінімальних зарплат на часі, проте його об’єми (досить незначні) суттєво перекриває цілий ряд «мінусів» – як для керівників підприємств, так і для самих працівників.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *