Скільки коштують ялинки у Черкасах?

За соснові деревця заввишки, приблизно від півтора метри просять від 100 гривень. А от такі ж ялинки коштують у тричі більше.

Як вже повідомляли журналісти City News, у Черкасах стартував сезон торгівлі новорічними ялинками. У обласному центрі для цього визначили 48 місць.

Одне з таких торгових місць, що розташовано у центрі Черкас неподалік магазину «АТБ», проінспектували журналісти City News.

Продавчиня, щоб не замерзнути, постійно ходить біля новорічних красунь. На її торгівельній площі тільки сосни. Жінка залюбки спілкується з журналістом, відповідаючи на запитання.

– Ось такі, які менші, коштують від 100 гривень, а ті, що заввишки 2 метри 20 сантиметрів – по шістсот. Букетик з соснових гілочок продаємо по 20 гривень, – описала порядок цін продавець Олена.

Її хвойний «крам» розташувався на тротуарі біля перехрестя вул. Небесної сотні та бул. Шевченка.

На частині деревець автор не побачив бірок.

– І де ж ваші бірки?, – запитую в Олени.

– А ось вони де, – відповіла продавчиня, і відкрила сумку, – Поки не чіпляємо, бо вони паперові, на дощі розмокають і відпадають. Вчора йшов дощ, і бачте, на шести деревцях бірки залишились, а на решті обірвались, – пояснила Олена.

– Хіба бірки не мали б бути пластиковими?

– У лісництві, де ми брали деревця, нам сказали, що пластикові заборонені, -відповіла вона.

Поряд інша торгівельна точка. Тут одні ялинки.

– А ми з сусідом домовились, що я торгую тут ялинками, а він сосонками, щоб один одному заробіток не перебивати, – з ходу пояснив власник і продавець лісових красунь Владислав.

– Бачу, у Вас бірки пластикові. Хіба їх не заборонили?

– А це у кожному лісництві по-різному, в одних пластикові бірки, у інших паперові.

– І по чім у Вас лісові красуні?

– Ялинка від 300 до 800 гривень. Ціна деревця залежить не тільки від висоти, але й густоти та пухнастості гілок. Ялинок на Черкащині дуже мало, що й впливає на ціну. У порівнянні з минулим роком ціна майже не змінилась, – розповів власник і продавець лісових красунь Владислав.

Він займається продажем ялинок вже 8 років і говорить про те, що цей бізнес протягом останніх років йде все тяжче і тяжче.

– Зараз, в основному запитують ціну. З досвіду знаю, що торгівля піде з 20 грудня, – поділився Владислав.

– З кожним роком бізнес на новорічних ялинках стає все менш прибутковим. Економіка в Україні – «голяк». Ціни ростуть, а зарплата стоїть на місці, а то й зменшується. У багатьох людей немає грошей. Кожний собі думає, що краще, витратити 300 гривень на ялинку чи на ці гроші зробити новорічний стіл?, – висловив думку продавець. 

Як повідомила пресслужба Черкаського обласного управління лісового і мисливського господарства, цьогоріч лісові господарства краю мають у розпорядження 40 тисяч новорічних красунь, які будуть заготовляти відповідно до попиту.  

Реалізація новорічних ялинок відбувається за встановленими цінами. Вартість зрізаного деревця складає від 72 гривень, а живі ялинки в контейнерах відпускають за ціною від 210 гривень.

Всі дерева марковані бирками, або паперовими самоклейними етикетками, кожна з яких має власний штрих-код, внесений у систему електронного обліку деревини (ЕОД). Бирка зі штрих-кодом містить інформацію про походження деревця – область заготівлі, назву лісозаготівельника та його підпорядкування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *