“Тисяча Зеленського”: на що черкащани витрачають кошти та у які міфи вірять

Від початку старту програми “єПідтримка”, яка передбачає виплату тисячі гривень допомоги громадянам, повністю вакцинованим від COVID-19, українці витратили вже понад 134 мільйони гривень, нарахованих на їхні картки. Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль в ефірі програми “Свобода слова” на телеканалі ICTV. За його словами, така сума була витрачена лише за два дні, що минули від початку старту програми, – 19 і 20 грудня.

На що витрачають черкащани та у які міфи щодо “тисячі за вакцинацію” вірять дізнавалися журналісти City News.

Черкащанка Анна Гордій розповідає, що кошти були зараховані їй 19-го грудня, а відкрити картку “єПідтримки” вдалося ще за кілька днів до основного старту програми. Перші кошти черкащанка витратила на квитки в кінотеатр.

– Придбала квитки на показ фільму .”Людина-павук: Додому шляху нема”. Вдалося це зробити онлайн, через сайт кінотеатру. 

Щодо залишку коштів, Анна зізнається, що поки не визначилася, на що їх витратить.

Найпопулярніша категорія – книги

За інформацією Monobank, одного з банків, які беруть участь у проєкті «єПідтримка», виплати вже отримали 610 тисяч їхніх клієнтів на суму 610 мільйонів гривень. Майже 30 мільйонів гривень люди вже витратили. Причому найбільше до душі українцям припали книжки: ця категорія очолює перелік послуг, за які можна сплатити електронними грошима:

  • Книгарні – 44,57%
  • Кінотеатри – 23,83%
  • Залізничні квитки по Україні – 14,06%
  • Театри – 8,98%
  • Спортзали – 3,56%
  • Концерти – 3,81%
  • Музеї – 0,64%
  • Авіаквитки по Україні – 0,55%

За останні три дні понад 60 % покупок у книгарні «Буквиця», яка розташована у ТРЦ «Хрещатик сіті» пов’язані з виконанням програми “єПідтримки”. Про це журналістам City News розповіла керівниця книгарні «Буквиця» Наталія Прокопчук.

– Програма почала працювати ось буквально перед святами і ми вже обслуговували людей за її умовами. Приходили покупці з карткою Монобанку і через застосунок «Дія» вони розраховувались за книги. Відвідувачі магазину охоче купують книги за кошти з віртуальних карток. Протягом останніх трьох днів продажі книг за умовами програми склали близько 60 відсотків від їх загальної кількості, – зазначила Наталія Прокопчук.

Для зручності клієнтів біля каси на видному місці знаходиться пам’ятка про те, як скористатись програмою.

  Популярні міфи щодо “тисячі за вакцинацію”

Без “Дії” українці не зможуть отримати кошти 

Вакциновані від COVID-19 українці, які не мають застосунка “Дія”, банківських карток або застосунків банків, зможуть отримати 1000 грн за програмою “єПідтримка” з другого кварталу або другого півріччя 2022 року. Про це на брифінгу в Офісі президента розповів заступник голови ВП Ростислав Шурма.

Пенсіонерам не буде на що витрати тисячу

“Програма “єПідтримка” розширюватиметься, щоб нею могли скористатись якнайбільше українців. Громадяни у віці 60+ зможуть уже з січня витратити 1 тис. грн на соціальні потреби, зокрема на купівлю ліків.

Керівниця черкаської книгарні Наталія Прокопчук також спростувала два міфи, якими вже почала обростати програма Є підтримки.

Книги можна придбати у будь-якому магазині 

Чутка про те, що тепер книги за рахунок кошти програми можуть продавати неспеціалізовані магазини – це міф. Наприклад «Епіцентр» не може за ці кошти продавати книги, бо він спеціалізується на продажі будівельних матеріалів. 

Можна придбати книгу, повернути її і отримати кошти 

Також є чутка про можливість конвертувати віртуальні кошти у готівку, зробивши покупку, а потім повернути книги. Це теж міф. Щоб не  було спокуси так вчиняти, є Постанова Кабміну, якою передбачено, що друкована продукція поверненню не підлягає. Навіть якби не це обмеження, то перетворити безготівкові кошти у готівку, повернувши товар у магазин, все одно не вдасться. Бо повернення коштів відбувається на ту ж віртуальну картку, з якої і була здійснена покупка.

Як кмітливі українці оминають обмеження

Українці, які скористалися послугою “ʼєПідтримка” та отримали свою тисячу гривень за вакцинацію, продають її за готівку. Про це стало відомо з оголошень, розміщених на платформі OLX.

Саму “тисячу Зеленського” продавці оцінюють дешевше і продають її за кілька сотень.

Крім того, дехто знайшов незвичайний спосіб обходити перелік дозволених товарів та послуг, які можна оплатити так званою тисячею Зеленського.

Один з одержувачів 1000 грн за вакцинацію зміг оплатити нею дві банки пива, хоча ні алкоголь, ні продукти не входять до списку дозволених товарів.

Схема виявилася дуже простою: річ у тім, що закуп українець зробив у барі одного з кінотеатрів, і тому оплату через термінал вдалося провести.

У коментарях інші користувачі написали, що в барі кінотеатру чи іншого закладу культури можна купити будь-які напої та солодощі без купівлі квитків. Головне, щоб код цього місця потрапляв до списку дозволених програмою.

Підготували Тая Агавердієва, Володимир Лимаренко-Полянский

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *