З січня 2022 року роботодавців штрафуватимуть за прояв гендерної дискримінації

8 січня 2022 року почне діяти Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо протидії дискримінації за ознакою статі» від 10.09.2021 № 1750-ІХ (далі — Закон № 1750). 

Відповідно до Закону № 1750 зазнала змін частина 3 статті 24-1 Закону про рекламу, яка унормовує відповідальність роботодавця за дискримінацію в оголошенні про вакансію. У разі порушення рекламодавець сплачуватиме до держбюджету штраф у 10-кратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент вчинення порушення.

Як накладатимуть такий штраф, визначає Кабінет Міністрів України.   Мінекономіки вже розробило Порядок сплати рекламодавцями до державного бюджету штрафів за порушення вимог Закону України «Про рекламу» щодо реклами про вакансії (прийом на роботу) і розмістило його проєкт для громадського обговорення.

Як штрафуватимуть?

  • Держпраці складає розпорядчий документ про штраф на підставі акту перевірки — за результатами розгляду справи, дослідження матеріалів та  наявності підстав для  штрафу;
  • Роботодавець сплачуватиме штраф до державного бюджету за місцем державної реєстрації юрособи чи ФОП.

Сплатити штраф потрібно буде протягом 15 днів від отримання розпорядчого документу Держпраці.  Якщо розпорядчий документ не сплатити і не оскаржити, штраф стягнуть через суд. Міноекономіки планує, що порядок сплати штрафів почне діяти 8 січня 2022 року — одночасно з початком дії Закону № 1750.

За інформацією Відділу організації надання послуг роботодавцям ОЦЗ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *