У черкаських школах з’явилося нове меню: чи всі задоволені новаціями?

З 10 січня черкаські школярі почали харчуватись за новим сезонним чотирьохтижневим меню, яке тривалий час розроблялось за новими нормами. Всі з хвилюванням чекали впровадження його на практиці. Про це інформує заступниця мського голови ЧМР Анастасія Чубіна.

За її словами, запровадження нової харчової формули, по суті, означає:

  • різноманітний раціон. Можливість обрати страви (Страва на вибір);
  • популярні страви світової кухні;
  • збалансоване та корисне харчування. Зменшено споживання хліба та врегульована калорійність страв;
  • різноманітний вибір каш. Крім рисової, гречаної та вівсяної до меню додали булгур, пшоняну крупу, сочевицю та кускус;
  • збільшена кількість фруктів, овочів та м’яса у раціоні;

Чим забороняється годувати дітей у школах:

  • м’ясні та рибні продукти промислового і кулінарного виробництва, гриби;
  • непастеризоване молоко та молочні продукти, виготовлені з непастеризованого молока;
  • їнепастеризовані соки, газовані напої та кава;
  • шкідливі продукти (особливо чипси, сухарики) із вмістом солі понад 0,12 г на 100 г готового продукту або із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту;
  • також заборонено продавати кондитерські вироби та солодкі зернові продукти, вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати.

– Звісно, вже пророблено багато роботи, щоб абсолютно змінити підходи та принципи харчування в школах. Ми розуміємо, що не кожній дитині сподобаються не солоні страви або не солодкі напої, тому щоб повноцінно впровадити нове меню, необхідно спільно з працівниками шкіл, батьками проводити роз’яснювальну роботу та прищеплювати школярам культуру здорового та корисного харчування,- зазначила заступниця міського голови.

Черкащани в коментарях до допису діляться приємними враженнями від нововведеннь

– Мій школяр в захваті від нового меню. Раніше ніколи на їв у шкільній їдальні , а зараз приходить додому і розповідає як смачно годують в школі. І найголовніше що є вибір страв, – зазначила Алеся Марченко.

 Натомість є школи, де ситуація кардинально протилежна: діти відмовились їсти, бо їжа стала не смачна. Річ у тім, що зі звичних страв прибрали цукор і сіль.

Один із творців нового меню – шеф-кухар і гастрореформатор Євген Клопотенко каже, змінити меню у всіх школах важко.

“Є ті, хто не розуміють і не читають: сіль додавати можна, цукор додавати можна і хліб використовувати можна”, – наголошує він. 

Насправді, Міністерство охорони здоров’я, яке прописувало норми нового раціону, лише зменшило кількість солі та цукру, а не забороняло їх взагалі. “Це означає, що їжа буде така само солена. Просто не треба використовувати її забагато. Я розумію: хтось недочув, хтось – не розібрався. Це також нормально. Директор школи сказав одне, департамент освіти – інше, Держпродспоживслужба – третє, Клопотенко – четверте. Не розумієш кому вірити”, – каже кухар. 

Уже від березня 2022-го Євген поїде до регіонів, де буде буквально на пальцях показувати шкільним кухарям, яким має бути новий раціон. Водночас із цим меню вже ознайомились дитячі дієтологи та підтримують поступове зменшення солі та цукру. За дотриманням норм цього раціону стежитиме Держпродспоживслужба. Якщо отримають скарги, будуть їхати до шкіл – перевіряти харчові блоки, перевіряти меню.

Підготувала Тая Агавердієва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *