Педагогиня з Черкащини 150 років тому впровадила унікальну систему виховання   

Польська громада Черкащини відзначила 195 років від дня народження Марцеліни Даровської – педагога, автора передової системи виховання, засновниці і настоятельки монастиря, який здобув славу першої в Україні християнської школи-інтернату для дівчаток.

Марцеліна Даровська

Виходець з польсько-шляхетської родини Котовичів (сім’я поміщика Котовича проживала у власному маєтку с. Шуляки, що неподалік Жашкова), Марцеліна Даровська однією з перших успішно застосовувала у вихованні методи індивідуального підходу, особистого прикладу та поєднання любові з вимогливістю. Її передова система виховання більше ніж на півтора століття випередила педагогічні ідеї, методи і прийоми Антона Макаренка, Василя Сухомлинського та інших відомих педагогогів-новаторів двадцятого століття.

Збереглось не багато фото матері Марцеліни. Окрім портрету є кілька світлин де вона з дітьми.

У ході цікавої та змістовної імпрези, активісти Польського культурного центру імені Кароля Шимановського ознайомили представників польської спільноти області з життям та творчістю винахідниці унікальної системи виховання.

Як розповіла активіст Польського центру Яніна Гнатенко, Марцеліна Даровська замість мирського життя обрала служіння Богу. Вступивши у чернецтво, заснувала і очолила монастир. Він і став першою в Україні християнською школою-інтернатом для дівчаток зі шляхетних католицьких родин. Минуло небагато часу і школа матері Марцеліни  – перетворилась на взірець для таких же шкіл по всій тодішній Польщі, західних регіонів України та Білорусі.

За величезний внесок у справу виховання дітей, католицька церква проголосила Марцеліну Даровську блаженною.  

Марцеліна Даровська виокремлювала особливу роль жінки у житті сім’ї та справі виховання дітей.

– На перше місце у суспільстві Марцеліна Даровська поставила жінку і визначила як головне завдання – відродження жінки, а вже через відродження жінки – мала відроджуватись родина, через родину – нація і світ. Мені дуже сподобалось те, що вона приділяла велику увагу вихованню національної ідентичності у поєднанні з повагою до інших національностей. Вона вважала, що юну польку треба виховувати так, щоб вона виросла полькою, українку – українкою, француженку – француженкою, – зазначила Яніна Гнатенко, додавши, що з життєвим і творчим шляхом Марцеліни Даровської вона познайомилась у Центрі.

Про основи педагогічної системи матері Марцеліни членам польської громади Черкащини розповіла педагог і активіст Центру Оксана Гуреля (вчитель англійської мови ЗОШ № 28, протягом 6 років – заступник директора по виховній роботі).

– Не дивлячись на те, що Марцеліна Даровська – видатний педагог XIX ст, розробник принципово нової педагогічної системи, почула про неї лише тоді, коли вступила у польську громаду Черкащини. Як учитель, вражена тим, наскільки сучасними і прогресивними є методи виховання, які понад 150 років тому розробила і втілювала Марцеліна Даровська. І дуже шкода, що її систему досі не вивчають у вищих навчальних закладах де готують фахівців-педагогів. Виникає думка і про те, що повчання та вислови Марцеліни Даровської перехопили і виклали більш сучасною мовою відомі педагоги минулого століття. Сухомлинський говорив: «Дитина – дзеркало сім’ї», що перегукується з відомим висловом Даровської: «Яне гніздо – такі й птахи», – розповіла Оксана Гуреля. 

– У Польщі існує хороша традиція, відповідно до якої з поміж відомих історичних постатей, які колись прославили Польщу, обирають «Покровителів року». А далі, протягом року поляки вшановують пам’ять про них, обговорюють їх місце, внесок і роль у історії чи суспільно-політичному або культурному розвитку Польщі. У такий спосіб знайомлять широкі верстви населення із творчим доробком цих людей. Як на мою думку – це чудова традиція, яка згуртовує націю. Тож ми, представники польської спільноти Черкащини теж вирішили долучитись до цієї важливої справи. Наш Центр теж визначив своїх покровителів року з числа вихідців з польських родин – наших земляків, які народились на Черкащині, і чий внесок є вагомим у розвитку нашого краю, української та польської націй, – розповів керівник Польського культурного центру імен Кароля Шимановського Геннадій Лінєвич.

Цьогоріч польська спільнота області віднесла до «Покровителів року Черкащини» чотирьох персон.

Серед них: педагог і духовна діячка Марцеліна Даровська, у січні цього року виповнилось 195 років від дня її народження; поетеса і публіцистка Ельжбета Босняцька (цьогоріч виповнюється 185 років від дня її народження), поет, письменник, публіцист Станіслав Грудзінський (цьогоріч виповнюється 170 років від його народження),  польський драматург і покровитель польської громади Черкащини, видатний польський композитор початку XX ст., якого називають другим після Шопена – Кароль Шимановський (у цьому році виповнюється 140 років від дня його народження).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *