140-річчя від дня народження Кароля Шимановського відзначили на Черкащині

140-ву річницю від дня народження великого польського композитора початку XX століття Кароля Шимановського відзначила польська спільнота Черкащини, відвідавши місце народження митця – село Тимошівка, що неподалік Кам’янки.

140 років від дня народження Кароля Шимановського, засновника нової європейської музичної школи початку 20 століття, відзначив актив Польського культурного центру Черкащини, який носить його ім’я.

Пам’ять і творчість великого композитора, якого у Польщі вважають другим після Шопена, і який входить до десятки найвпливовіших діячів культури Польщі, етнічні поляки краю вшанували на його малій батьківщині, у селі Тимошівка, що за кілька кілометрів від Кам’янки.

Символічно, що делегація Польського культурного центру імені Кароля Шимановського зібралась перед парадним входом місцевої школи, бо саме у цьому місці, на найвищому пагорбі, ще 100 років тому стояв маєток родини Шимановських.

Про це з місця події повідомили журналісти «City News».

Делегація поклала квіти до меморіальної дошки. У свій час її встановили на честь автора багатьох музичних творів, завдяки активності Польського культурного центру імені Кароля Шимановського та сприяння влади Республіки Польща. Її текст особисто затвердив польський урядовець, який трагічно загинув під час авіакатастрофи під Смоленськом.

Виконавши акапелла гімни України та Польщі, учасники делегації поклали квіти до меморіальної дошки великому композитору.

– Дорогі друзі! Сьогодні  ми з вами перебуваємо у священному для кожного поляка місці – місці де народився великий композитор Кароль Шимановський. Тут пройшло дитинство і молоді роки митця. Тут неподалік маєтку, стояла звичайна українська сільська хатинка під соломою, у якій композитор створив більшість від своїх відомих на весь світ шедеврів. Нині вона є лише на картині, що зберігається у музеї, а краєвиди, які надихали творця ми можемо бачити й сьогодні. На превеликий жаль у буремні роки революції та визвольних змагань українського народу з під влади імперської, а потім більшовицької Росії не вцілів і будинок родини Шимановських. У кінці 80-х на місці маєтку збудували сільську школу, – виступив голова Польського культурного центру імені Кароля Шимановського Геннадій Лінєвич і запросив присутніх відвідати музей великого творця, облаштований у школі.

Під час огляду музею він розповів про внесок, який у справу увіковічення пам’яті видатного композитора зробив Польський центр. Серед експонатів є речі, які дійсно належали родині великого композитора, які спільними зусиллями активістів Польського центру і представників дипломатичного корпусу Республіки Польща викупили у місцевого населення. Актив польської спільноти краю також добився того, що місцева школа тепер носить ім’я Кароля Шимановського. Відомий черкаський художник, член Полонії Володимир Яковець створив картину великого композитора  у оригінальній техніці.

На останок учасники делегації пройшли алеєю Кароля Шимановського, з якої відкривається той краєвид, який зображено на картині та старих фото.

Володимир Лимаренко-Полянський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *