У Черкасах триває боротьба за передачу очисних споруд місту

У ході сесії Черкаської міської ради, міські обранці учергове обговорювали проблему передачі міських очисних споруд у міську комунальну власність. І вчергове ідею відхилили.

Про це повідомили журналісти «City News», які висвітлюють роботу сесії.

Сьогодні під час пленарного засідання сесії Черкаської міської ради, міські обранці учергове обговорювали проблему передачі міських очисних споруд у міську комунальну власність. І вчергове депутати ідею відхилили.

Як відомо, нині очисні споруди перебувають на балансі ПрАТ “Азот”.

У залі звучали думки як за так і проти. Зрештою, при голосуванні питання не набрало потрібної кількості голосів.
Єдиної позиції щодо доцільності передачі очисних споруд місту немає навіть у провладної фракції “За майбутнє”.

Аргументи “за” і “проти” від її представників.

– Ця процедура складна. Це питання життєзабезпечення міста. У всіх обласних центрах, крім нас і Рівного, очисні споруди перебувають у власності міста. У разі, якщо очисні споруди передадуть у власність міста, то можна буде залучати інвестиції для оновлення очисних споруд , – зазначила депутатка Любов Майборода.

– Ми можемо констатувати факт, що розрахунків немає, скільки треба коштів та як очисні будуть обслуговувати, адже у водоканалу немає такої кількості людей, яка для цього потрібна. Жодне технічне питання не розглянуте. Порівнювати черкаські очисні споруди з аналогічними об’єктами івнших міст не можливо. Черкаські очисні споруди розробляли задля очищення стоків міста і хімпідприємства. Очисні споруди морально і технісно застарілі. Їх не оновлювали і не модернізували. Прийнявши у комунальну власність споруди, треба буде витрачати мільйонти євро на їх модернізацію. Не з’ясованим залишається питання про те, чи передаватиме Азот людей, які обслуговують очисні споруди. На сьогодні питання про передачу очисних споруд – це питання політичного піару. Поки не існує технічної документації щодо передачі очисних споруд. Тому фракція “За майбутнє” не буде голосувати за це рішення, – сказав депутат Павло Карась.

Довідково:
У пояснювальній записці сказано, що через систему каналізаційних мереж міста, які обслуговуються КП “Черкасиводоканал”, стічні води транспортуються до 2-х головних каналізаційних насосних станцій з подальшою передачею їх по відомчих напірних колекторах на очисні споруди, які перебувають в оперативному управлінні ПрАТ “Азот”.

Оскільки очищення стічних вод є невід`ємною частиною технологічного процесу водовідведення, тарифи для ПрАТ “Азот” на централізоване водовідведення, в частині очищення стічних вод включаються в тариф на послуги з централізованого водовідведення для КП “Черкасиводоканал”.
Тарифи на водовідведення щорічно затверджуються для ПАТ “Азот” та КП “Черкасиводоканал” НКРЕКП. Орієнтовно 60% стічних вод формується містом Черкаси та 40% ПрАТ “Азот”.
Проєкт рішення про передачу очисних споруд уже неодноразово розглядали депутати. Він передбачає надати згоду щодо безоплатної передачі у власність територіальної громади міста Черкаси очисних споруд. Однак таке рішення може ухвалюватися на рівні центральної влади.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *