Тубуси від снарядів в українському орнаменті – експонати виставки у Черкасах

Нову виставку, що називається «Малюємо Перемогу… Сила рушникового Дерева життя» днями відкрили у Черкаському обласному краєзнавчому музеї. Двадцять майстрів представили близько тридцяти творів. Українські народні орнаменти обплели тубуси від артилерійських снарядів.

Як повідомив журналісти «City News», традиційні традиційні українські народні орнаменти, які з давніх часів вишивали на святкових рушниках наші предки, під пензлями майстрів і майстринь ожили на контейнерах для танкових снарядів.

На виставці представили 29 тубусів, до створення яких долучилися 20 людей — це майстрині, студенти, викладачі, волонтери та музейні працівники. Після експонування виставки ці твори продадуть з молотка, щоб допомогти Силам оборони України.

– На нинішній виставці представлена як найкраща пейзажна Україна, так і маршрут, по якому заходила російська армія — це якраз ті місця, де я народився. Тими шляхами на Київ проходило близько трьох тисяч одиниць військового транспорту, розповів співорганізатор заходу, засновник «Соколиного хутору» на Чернігівщині Микола Череп.

За його словами, цим творці хотіли продемонструвати перемогу життя над смертю, світла над темрявою.

За два дні до повномасштабної війни він відкрив виставку у співпраці з музеєм «Стежками Тараса». Однак бойові дії змінили подальші плани. Нині проєкт відновили завдяки співпраці з обласним художним музеєм.

Древня магія і жива сила українських народних орнаментів у творах митців перемогла смерть, оповивши предмети війни, що її несли. Чи не у цьому головний посил творів, представлених на виставці?

***

Микола Череп – фотохудожник, член Національної спілки краєзнавців України та Українського геральдичного товариства, лауреат Національної премії «Україна квітуча». У творчому доробку митця — понад 20 персональних виставок в Україні та за кордоном, – поінформували в обласному краєзнавчому музеї.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *