Польська громада Черкащини відзначила День Прапора, День Полонії і День Конституції 3 травня

З початку травня поляки відзначають одні з найголовніших національних свят – День Прапора, День Полонії і поляків, які проживають за кордоном та. День Контституції 3 травня. Для  польської громади краю, об’єднаній Польським культурним центром імені Кароля Шимановського, відзначення цих свят вже стало доброю традицією.

Травень – особливий місяць у календарі етнічних поляків. Адже на початок травня випадає одразу три національних свята, відзначити які кожен поляк вважає за честь.

Відкриває травневі свята шанований у Польщі День Праці, який поляки відзначають 1 травня, проводячи так звані «маювки».

Наступного дня – 2 травня польська спільнота світу відзначає День прапора і День Полонії і поляків, які проживають за кордоном (йдеться про етнічних поляків, які живуть за межами Польщі, – ред.).

А 3 травня Польща і всі етнічні поляки відзначають одне із найвеличніших національних свят – День Конституції.

Протягом багатьох років ці визначні для кожного поляка свята, регулярно відзначає і польська громада краю, об’єднанана Польським культурним центром імені Кароля Шимановського. Більше того. Для поляків Черкащини це добра традиція.

Урочисте зібрання членів польської громади Черкащини на честь відзначення цих свят, знову ж таки традиційно, відбулось у приміщенні Черкаської ОУНБ імені Тараса Шевченка.

Актив польської спільноти виконав Гімн Республіки Польща.

Зібрання вітальним словом відкрив голова Польського центру Геннадій Лінєвич.

– День Прапора, День Полонії і поляків, які проживають за кордоном та День Конституції 3 травня у Польщі, нині як і раніше проходили під егідою Президента Республіки Польща. На честь свят у польській державі відбулась низка офіційних заходів, фіналом яких стало відзначення 232-ї річниці від оголошення Конституції Речі Посполитої Польської 3 травня. Варто пам’ятати, що польську Конституцію, прийняту 3 травня 1791 року, офіційно визнано першою у Європі і другою у світі після конституції США. На жаль незабаром після її ухвалення через агресію сусідніх Австрії, Прусії і росії Польща надовго втратила свою незалежність. Однак пройшовши через віки і жорстокі випробування, польська нація зуміла відродити власну державу, і, зрештою, повернути це свято. День Конституції 3 травня традиційно святкують не лише громадяни  Польщі, але й етнічні поляки, які проживають за межами республіки, – сказав Геннадій Лінєвич.

У ході зібрання активісти польської спільноти краю вшанували пам’ять полеглих захисників України від російської навали.

– Серед тих героїв, які віддали своє життя за волю України є й етнічні поляки. Так на фронтах цієї кривавої війни загинула наша землячка, етнічна полька та активістка нашої громади з Кам’янки Юлія Пастернак. У неї залишилось двоє дітей. Родину Юлі не обминає своєю увагою та допомагає не лише наша польська громада краю, але й влада Польщі, – зазначив лідер польської громади Черкащини.

Історична довідка

Прапор Польщі. Що символізують білий та червоний кольори

Вигляд сучасного прапора Польщі офіційно затвердили 1 серпня 1919 року після відновлення незалежності країни.
Польський прапор є прямокутним полотном, яке розділене на дві рівні горизонтальні половини: білу зверху та червону знизу. Білий колір означає чистоту й благородство, а червоний — мужність і силу польського народу. 

На одному з варіантів стягу в центрі білої половини зображений герб Польщі у вигляді фігурного щита з орлом. Орел для поляків є символічним птахом. Згідно з давньою легендою, князь полян Лех (або Лях) під час полювання побачив величезне гніздо цього птаха. Саме на тому місці він вирішив заснувати першу польську столицю Ґнєзно. 

Прапор існував у Польщі й за часів Королівства Польського. Тоді на червоному полотні також зображали білого орла. У 1410 році війська польського короля Владислава II Ягайла під цим стягом йшли на Грюнвальдську битву. Наступні правителі Польщі теж використовували білий та червоний кольори у своїх прапорах. Ці барви стали символом національних повстань польського народу й у XIX столітті.
У першу річницю ухвалення Конституції (3 травня 1792 року) білий і червоний кольори були визнані національними. У цей день жінки одягли білі сукні з червоними стрічками, а чоловіки — біло-червоні шарфи. 

У 1831 році під час Листопадового повстання білий і червоний визнали кольорами польської держави Сеймом Королівства Польського.

В історії Польщі були періоди, коли прапор забороняли. Під час Другої світової війни за часів німецької окупації демонстрація національної символіки суворо каралася. Проте під час Варшавського повстання у 1944 році на руках повстанців були біло-червоні пов’язки.

Чому День прапора у Польщі відзначають 2 травня

2 травня в історії Польщі також є символічною датою, бо в цей день 1945 року польські солдати під час боїв у Берліні помістили біло-червоний прапор над Рейхстагом.

День Полонії та поляків за кордоном

День Полонії та поляків за кордоном, який відзначається 2 травня, був встановлений Сеймом Республіки Польща у 2002 році. Ця ініціатива стала визнанням «багатовікового доробку і внеску полонії та поляків за кордоном у повернення Польщею незалежності, вірності і прихильності до польськості, а також допомоги Вітчизні у найскладніші моменти».

Польський уряд, визнаючи особливу роль полонії, вважає співпрацю з полонійними осередками одним із своїх пріоритетів. Міністр закордонних справ Яцек Чапутович у одній з промов у Сеймі Республіки Польща, підкреслив, що «ми хотіли би, щоб наші земляки стали важливим союзником уряду у промоції польського національного інтересу, польської культури і національної пам’яті, польського історичного наративу».

Згідно даних Міністерства закордонних справ, за кордоном Польщі на сьогодні проживає близько 20 мільйонів поляків та осіб польського походження. Велику групу становлять особи, які залишились на східних територіях після перенесення державних кордонів. Інші, сучасні емігранти, створюють сучасну польську діаспору в країнах Заходу. Найбільшою польською діаспорою є американська. В 2012 році у Сполучених Штатах понад 9,6 млн. осіб заявили про польське походження.

3 травня – День Конституції Польщі

230 років тому у Королівському замку Варшави, Великий сейм прийняв Конституцію 3 травня. Авторами Конституції 3 травня були: король Станіслав Август Понятовський, Ігнацій Потоцький, Гуго Коллонтай, Станіслав Малаховський.

Це була перша в Європі та друга у світі після Конституції США, як сучасний основний закон, що регулює державний устрій. Конституція Речі Посполитої була прийнята 3 травня 1791 року Великим сеймом, скликаним у жовтні 1788 року. 3 травня було оголошено державним святом лише через два дні після його прийняття. На жаль, через агресію сусідніх країн та розділи Польщі свято було призупинено до відновлення її незалежності у 1919 році. Під час Другої світової війни це свято було заборонено німецькими та радянськими окупантами. Натомість для поляків в еміграції це був символ опору та боротьби. Після 1945 року комуністична влада заборонила святкування 3 травня. Проте прорив стався у 1990 році. Новообраний Сейм і Сенат повернулися до традицій та проголосили 3 травня державним святом. Конституція 3 травня була великим досягненням польського народу, який бажав зберегти державну незалежність. Це один із символів незалежності Польщі, джерело гордості для поляків.

День Конституції Польщі: цікаві факти про свято

День Конституції 3 травня — це одне з найважливіших свят у Польщі, важливий день для усіх поляків. Цього дня відзначають прийняття Конституції 3 травня 1791 року – другої у світі – після американської, і першої в Європі – сучасної конституції. 3 травня для жителів Польщі — це вихідний день. У цей день люди завжди можуть взяти участь у різноманітних святах і парадах, які організовують у містах країни.

Конституція 3 травня: де її можна побачити?

Оригінальний документ Конституції 3 травня сьогодні можна побачити у Центральному Державному Архіві Актів Польщі. Ознайомитися з оригіналом Конституції 3 травня дозволяється один раз на рік. Зазвичай кількагодинний показ влаштовують саме 3 травня.

Один із примірників Конституції 3 травня зберігається у Центральному архіві історичних документів. Відповідно до найновіших досліджень, з усіх оригіналів він був створений першим.

Це була остаточна редакція тексту. На ньому все ще можна побачити сліди виправлень, – сказав доктор Міхал Кулецький з Архіву історичних документів, у коментарях виданню jedynka.polskieradio.pl.

Що варто знати про Конституцію 3 травня

Як вже відомо Конституція 3 травня була першою в Європі і другою у світі, після США, яка впроваджувала великі революційні зміни. Конституція запровадила тристоронній поділ влади на законодавчу, виконавчу та судову. Воно обмежувало юридичні імунітети та привілеї дворянства-хлібороба. Міста також мали право посилати до сейму двадцять чотирьох повноважних представників як своїх представників, які мали право голосу у справах міст. До того ж було введено постійне військо, чисельність якого мала досягти 100 тисяч польських солдатів. А для того, щоб Конституція була завжди актуальною, кожні 25 років мав збиратися Конституційний Сейм, який мав би право вносити зміни до положень Конституції.

Володимир Лимаренко-Полянський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *