Черкащан обурила заява Арестовича про російську ракету і українські ППО

Буде чи ні відповідати перед законом радник Офісу президента Олексій Арестович  через скандальну заяву про російську ракету і українські ППО? Публікуємо думки відомих українців і черкащан, оприлюднених у «Фейсбук».

Вчора в Україні спалахнув новий скандал, який спровокувала заява радника Офісу президента Олексія Арестовича.  

В ефірі у російського правозахисника і блогера Марка Фейгіна Олексій Арестович прокоментував російський ракетний удар по багатоповерхівці у Дінпрі. Вибух ракети забрав більше двадцяти життів цивільних українських громадян, кілька десятків мешканців будинків опинились під завалами і отримали травми різного ступеня тяжкості. За словами Арестовича ворожу ракету, нібито, збили українські сили протиповітряної оборони, вона впала на під’їзд будинку та вибухнула.

«Її збили, вона впала на під’їзд. Вона вибухнула, коли впала. Крім того, там проблема з їдким димом. Це правильна ознака Х-22, тому що вона заправляється вкрай токсичним паливом. Можна припустити, що токсичне паливо стало додатковим елементом ураження», – сказав Арестович.

Заява радника Офісу викликала хвилю критики у соцмережах. Її одразу підхопили російські пропагандисти, видаючи заяву Арестовича за офіційну позицію України і стверджуючи, що Київ «визнав свою провину» в смерті цивільних. Вони писали, що Арестович нібито «визнав, що вибух стався через українську ППО».

Таким чином росіяни намагалися змістити фокус з агресії РФ проти України й звинуватити у своєму теракті українську армію.

Скандальна заява не залишила байдужими велику кількість українців. Критичні коментарі з цього приводу поширили у соцмережах і пересічні українці, і відомі журналісти, політики, громадські діячі.

Дуже влучно про зашквар Арестовича сказав міський голова Дніпра український журналіст, адвокат, бізнесмен і політик Борис Філатов (цитуємо без купюр і перекладу): 

«Мысли по поводу… Только, что снова вернулся с места трагедии.Сказать слова благодарности спасателям, коммунальщикам, докторам, полицейским, волонтёрам и простым гражданам, значит, ничего не сказать. Нет таких слов, которые могут выразить мои чувства… Я бы очень просил больших руководителей, а вернее, их пресс-службы, каждый час заявляющих наперегонки, что «количество жертв растет, из было 10,11,12,13 и т.п.», взять паузу и немного помолчать. Давайте дождёмся окончания спасательных работ. Жертв будет много. Десятки. Это уже понятно и без ваших бесконечных отчётов. Не нивелируйте тему в информационном пространстве, разгоняя текущие отчет МЧС, который каждый из руководителей получает автоматически в телефон… И про Арестовича. Закрывая тему. Целый командующий Воздушными Силами, был вынужден опровергать его выступление.Заявляю честно, как перед Господом Богом, ракетный удар был прямой. Никакого ПВО. Просто косорукие е@ланы стреляют «по площадям». Такие уж у них ракеты… Мы познакомились с Алексеем в 2014. Он каким-то образом проник ко мне в кабинет и сразу предложил… создать батальон из ваххабитов. И, заодно,…попытаться сорвать европейскую космическую программу. Наверное, он подумал, что я – либо умалишенный, либо тупой нувориш, случайно попавший во власть и на которого подействуют его чары… Оскорблений не будет. Как и конспирологии. Алексей – высокообразованный, талантливый, информированный и харизматичный человек. И именно поэтому он – зло. Обаятельный Воланд. Из таких как он, получаются либо гениальные мошенники, либо шикарные коммивояжёры либо проповедники… Я говорил о том, что он заигрался, неоднократно.Как публично, так и непублично. В том числе, на Банковой. Мы живем в свободной стране, где каждый имеет право на собственное мнение. Но он озвучивает свои истории, как ОФИЦИАЛЬНОЕ ЛИЦО. А кое-кто соцерзает его «детские шалости» с улыбкой. Потому, что всегда удобно держать при себе понятных негодяев, чем приличных, профессиональных, но…неудобных. Кто будет говорить в лицо правду, а не петь осанну… Запомните, когда вы берете к себе в услужение бесов, то не думайте, что не плодите зло. Я с первого дня войны говорил, что Арестович – самовлюбленный скот и помойный рот. Но в ОП на него явно кто-то делает ставку… Извините, не удержался, но СБУ и контрразведка обязаны отреагировать».

За свою заяву Дніпру Олексій Арестович «має бути покараний, як злочинець, що наніс Україні потужний удар. На інформаційному фронті. У страшенно складний час».

Таку думку на своїй сторінці у фейсбук висловила (вихідець з Черкас) Оксана Соколова, телеведуча та шефредакторка програми «Факти тижня» на ICTV. 

У коментарі «Детектору медіа» Оксана Соколова підтвердила автентичність допису. Та ще раз наголосила, що Олексій Арестович допоміг Росії в інформаційній війні проти України. Як написала медійниця на своїй сторінці у фейсбуку, покарати Арестовича повинні ті, «хто його випестив і взяв у радники». 

Як вже відомо, заяву Арестовича одразу спростував командувач Повітряних сил ЗСУ, генерал-лейтенант Микола Олещук на фейсбук-сторінці Команудвання Повітряних сил ЗСУ.

Цитуємо:  

«14 січня 2023 року із п’яти дальніх бомбардувальників Ту-22м3 ВКС РФ по території України було випущено п’ять крилатих ракет Х-22. Пуски здійснювались із Курської області та з акваторії Азовського моря. Одна із ракет Х-22, запущена з району Курської області близько 15 год. 30 хв. 14 січня 2023 року, влучила в багатоповерхівку у м. Дніпро (по вул. Набережна Перемоги). Радіолокаційними засобами виявлено приблизне місце запуску, висота, швидкість польоту. Жодних сумнівів, що це була саме ракета Х-22 – немає. У Збройних Силах України немає вогневих засобів, здатних збивати даний тип ракет. З початку воєнної агресії росії по території України було випущено понад 210 ракет цього типу. Жодна – не збита засобами протиповітряної оборони. Маса бойової частини Х-22 – близько 950 кг. Максимальна дальність – до 600 км. При застосуванні із великих відстаней відхилення від цілі може становити сотні метрів. Лише зенітні ракетні комплекси, які у перспективі можуть бути надані Україні західними партнерами (йдеться про такі системи, як Patriot PAC-3 чи SAMP-T), здатні перехоплювати дані повітряні цілі. Будь ласка, звертайте увагу на офіційні заяви представників Повітряних Сил, МО, ГШ, видів та родів ЗС України і перевіряйте будь-які “гучні” повідомлення, які тиражуються з інших джерел. Інформація – зброя! Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола ОЛЕЩУК».

“Мои тексты на постоянном мониторинге в ОП. Это давно не предположение, а факт. И я время от время пишу посты для них. Для того, чтобы они задумались и сделали выводы. Иногда срабатывает. Это пост сейчас именно для них. Если после вчерашнего заявления Арестовича, которое дискредитирует наших военных и подыгрывает российской пропаганде, он не будет быстро уволен, то это значит одно – это не его отсебятина, а он озвучивает то, что хочет ОП. И это значит, что то он сознательно выполнил заказ на подрыв доверия к Украине со стороны наших партнеров. А еще это значит, что он будет и дальше подыгрывать российской пропаганде. Ведь это не первый уже случай. На этой неделе им уже было сказано, что украинские солдаты бегут из-под Соледара. Тогда ему аплодировали стоя в Кремле. И вчера тоже. Но я хочу надеяться, что он стал жертвой своего хайпожорства, нарцисизма и желания попиариться, а не отработал заказ ОП. Все увидим уже сегодня. В крайнем случае завтра, когда на столы в ОП ляжет мониторинг соцсетей и СМИ. Либо будет реакция на его высер, либо не будет и он просто тихонечко посидит несколько дней. Выводы мы сделаем. Но военные уже в ярости. А ещё должна быть все же реакция СБУ. PS И не надо рассказывать, как оправдание, что наши партнёры нас не обвинят. Не доверять и обвинять – это разные действия. Обвинять не будут, но и доверия станет меньше. Потому что лицо, напрямую связанное с Офисом президента Украины, противоречит официальной позиции государства и позиции ЗСУ. Так понятно?, – прокоментував заяву на своїй чторінці у “Бейсбук” Борислав Береза.

Бурхливе обговорення вчинку Арестовича перекинулось і на фейсбук простір Черкащини.

Цитуємо:

«Служба безпеки і контррозвідка мають вжити заходів щодо радника офісу президента України Олексія Арестовича, який заявив, що житловий будинок у Дніпрі був зруйнований ракетою ЗСУ, а не російською. Про це ввечері в суботу, 14 січня, заявив міський голова Дніпра Борис Філатов. У нас є СБУ чи нема? Повністю підтримую Філатова», – написав журналіст Назарій Вівчарик.

«Хто б арестовичу налагодив зв’язок язика з головою», – написла на своїй сторніці відома черкаська волонтерка Тетяна Діденко.

«Виходить, що до будинку у Дніпрі прилетіло дві ракети – одна російська, друга від Арестовича. Одна вбила людей, а друга – правду», – прокоментував допис Тетяни Діденко Олег Гороховський.

– Друзі, зараз без емоцій ( хоча це важко) хочу почути відповідь на питання. Як ви вважаєте після перекладання вини за трагедію в Дніпрі з кацапських терористів на наші сили ППО Арестович буде притягнений до відповідальності?, – написала очільниця БО «БФ «Хрещатик Сіті», керівниця ТРЦ «Хрещатик Сіті», депутат Черкаської міської ради фракції «Європейська солідарність» Інна Бандура.

Пост депутатки одразу зібрав чимало доволі однозначних коментарів. За ледве не всі коментатори впевнені, що Арестович за скандальну заяву не відповідатиме. Бо, як написав той же Філатов, цитуємо: «… В ОП на него явно кто-то делает ставку…».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *