Ядерна зброя кам’яного віку: розважальні археологічні цікавинки Черкас, зупинені війною

Відчути дух епохи, доторкнутись до історії, скуштувати її смак, і навіть, хоч і на кілька хвилин, але поринути з головою у життя доісторичних людей. Таку історичну пригоду для черкащан та гостей міста приготували працівники сектору археології Черкаського обласного краєзнавчого музею.

Хоч нині, через війну з рф, послухати біля багаття у «Нічні археологічні побрехеньки», долучитись до «Глиноленду» чи випробувати «Ядерну зброю кам’яного віку», на жаль, поки не вийде. Але й дізнатись про них нам жодні москалі не завадять.

З розважально-просвітницькими проєктами науковців сектору археології Черкаського обласного краєзнавчого музею (далі, – музей), які зупинила війна, журналіста «City News» ознайомила музейний археолог Лариса Сиволап.

У гості до «трипільських» орачів

У розробці науковців музею цікава ідея щодо екскурсій по парку «Сосновий бір» де є чимало об’єктів, як то алея скульптур, каскад водойм, трипільська альтанка. До-речі, саме ця альтанка дає можливість у розважальній формі ознайомитись з життям, культом, звичаями та побутом прадавніх жителів Наддніпрянщини – представників «Трипільської культури». П’ять тисяч років тому трипільці жили на землях краю, орали ниви й засівали їх просом, пшеницею, вівсом, житом, ячменем, якого вони культивували аж кілька сортів, коноплями, з яких робили тканину, вирощували худобу.

Ядерна зброя кам’яного віку

Серед цікавинок, як розповіла пані Лариса, передбачено створення музейних комплексних квест-маршрутів вихідного дня на зразок «Зерноленду» та «Мамонтоленду».  

– Основними складовими темами «Каменеленду» та «Глиноленду», будуть: кам’яні загадки, школа кам’яного віку в рамках якої учасники квесту спробують користуватись  крем’яними ножами, ознайомляться зі зброєю тих часів, у тому числі метальною, – зазначила співрозмовник.

Вона ж зняла інтригу щодо «ядерної зброї кам’яного віку».

Йдеться про древню пращу. Вона і є ядерною зброєю кам’яного віку, бо за допомогою неї стародавні стрільці влучно метали кам’яні снаряди у ворога на війні чи у звіра на полюванні. А кам’яні снаряди, при цьому нерідко робили круглої форми – форми гарматного ядра.  

Німе кіно про печерних людей

Окремий квест –  створення його учасниками жартівливого німого міні-фільму про життя первісних людей з подальшою його демонстрацією у кінозалі.

Відчуй себе гончарем

Велике значення з давніх часів і до сьогодні у житті людини має глина. З неї здавна і по нині роблять посуд, іграшки. Її ж використовували як будівельний матеріал, споруджували житло, будували укріплення. Тож учасники «глиняного» квесту, окрім знань про те, як наші пращури використовували глину, спробують робити стінку хати-мазанки, власноруч малюватимуть глиняними паличками трипільські візерунки, ліпитимуть посуд та статуетки різних епох та культур, у т.ч. і трипільської.

2Д пазли

Учасники цього квесту спробують себе у ролі археологів у сенсі відтворення глиняного посуду з уламків кераміки, що їх знаходять при розкопках. Тобто, складатимуть 2D пазли. Форма і орнаментація пазлів – сучасне відтворення посуду, виявленого у ході археологічних досліджень на території нашого краю, який датуються епохами від неоліту до скіфів.

Містечко археологічних розваг

Серед ще не втілених ідей працівників сектору археології є оригінальна ідея, що передбачає створення біля Дніпра та неподалік музею постійно діючого літнього музейного містечка археологічних розваг. Удень музейники розважатимуть охочих з числа відпочивальників, проводячи для них  археологічні «розвідки», «розкопки», «школу кам’яного віку», майстер-класи ліплення з глини посуду та статуеток, археологічні ігри. А також навчатимуть користуватись «знаряддями» та «зброює» кам’яного віку, малювати мамонтів, трипільські орнаменти тощо. Там же мають встановити постійно діюче наметове містечко де уночі під зоряним небом і при багатті будуть проводити «Нічні археологічні побрехеньки».

Володимир Лимаренко-Полянський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *