“Затвердження Національної стратегії допоможе впроваджувати принципи безбар’єрності”, – Марина Гаркава

В Україні створили Раду безбар’єрності та напрацьовують Національну стратегію створення безбар’єрного простору на період до 2030 року. Свої пропозиції до Національної стратегії та план її реалізації на Черкащині внесли і затвердили на засіданні спеціальної робочої групи. Про це інформує пресслужба Черкаської міської ради.

Засідання робочої групи провели під керівництвом заступника голови Черкаської облдержадміністрації Віктора Гусака. У її складі – представники структурних підрозділів обласної та міської влади, центральних органів виконавчої влади, представники установ та громадських організацій, які дотичні до проблем людей з інвалідністю і мало мобільних верств населення.

На засіданні розглянули стратегічні цілі й завдання, які потрібно вирішити у громадах для впровадження безбарєрності цієї категорії людей у 2023 – 2024 роках.

Це, зокрема, безперешкодний доступ до транспорту, будівель та приміщень закладів охорони здоровя, культури і спорту, відкриття інклюзивних палат у лікарнях, облаштування зручних пандусів і пішохідних переходів. Забезпечення якісного не голосового виклику екстерних служб, швидкісного інтернету, доступності цифрових послуг усім громадам, створення на офіційних веб-порталах органів державної влади рубрики «Безбарєрність» і адаптація офіційних веб-сайтів органів місцевого самоврядування для маломобільних груп населення. Потрібно запровадити посади радників уповноважених з питань безбарєрності, консультування представників громад, збільшити кількість психологів. Культурно-дозвіллєву діяльність для таких людей проводити з урахуванням принципу інклюзивності та згуртованості.

Необхідно популяризувати підприємницьку діяльність серед осіб з інвалідністю, самозайнятість, включення в суспільне життя, стимулювати роботодавців до працевлаштування осіб з інвалідністю.

Зазначимо, що 2021 року при виконавчому комітеті Черкаської міської ради утворено комітет з питань забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста. Він координує роботу всіх служб, які дотичні до вирішення проблем цієї категорії містян.

Заступниця черкаського міського голови Марина Гаркава, яка очолює цей комітет і є куратором соціальної галузі міста, взяла участь у нараді робочої групи з формування та затвердження плану заходів Національної стратегії безбар’єрності.

«Дуже добре, що випрацьовується Національна стратегія, котра на загальнодержавному рівні буде доводити до всіх структурних підрозділів необхідність реалізації безбар’єрності, – відзначила Марина Олександрівна. – Тішить те, що в реалізації даної стратегії задіяне надзвичайно широке коло людей, вибудувані принципи і перелік завдань. Бо для створення справжньої безбар’єрності мають працювати не тільки соціальний захист, а всі галузі в межах своїх повноважень: заклади освіти, дорожна інфраструкрутра, економіка тощо. Скажімо, в місті Черкаси створені належні умови для людей соціальних категорій. Це відділення денного догляду при територіальному центрі надання соціальних послуг, у Черкаському міському центрі соціальних служб займаються дітьми та особами з інвалідністю із числа проблемних родин. Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Жага життя» постійно покращує можливість доставки дітей у заклад, умови та надання різних видів реабілітації своїх вихованців. У Черкасах діють низка міських соціальних програм. Сподіваюся, що затвердження Національної стратегії допоможе швидше та ефективніше впроваджувати такі потрібні сьогодні нашому суспільству принципи справжньої безбар’єрності, рівності та однакових можливостей всіх громадян».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *