Світлі миттєвості останнього дня весни у Черкасах захопив об’єктив журналіста (фоторепортаж)

Свято останнього дзвоника пройшло для випускників загальноосвітніх шкіл Черкас. ЗОШ №22 одна з небагатьох, яка вирішила провести урочисту лінійку. Світлі миттєвості цього радісного свята, що припало на останній день весни, приправленому маленькою краплинкою печалі, фільмував журналіст «City News», збираючи враження учасників.

У святі, окрім колективу школи, взяли участь міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, заступник міського голови Анастасія Чубіна та директор Департаменту освіти та гуманітарної політики Богдан Бєлов.

– З усіх шкіл Черкас Ви обрали саме 22-гу школу. Чому?, – запитую у міського голови Черкас Анатолія Бондаренка.

– Хоч ця школа досить далеко від центру міста, але знаю, що вона має чудові педагогічні традиції. Довгий час школа була показовою серед освітян Черкас. Її чуйний, дуже хороший і надзвичайно професійний колектив виховав не одне покоління патріотів України, прекрасних людей, які стали фахівцями у різних галузях і нині працюють на благо України. Чимало випускників та батьків з колективу школи нині захищають волю України у війні з російськими загарбниками, – пояснив мер Черкас.

Те ж саме запитання поставив і заступнику очільника міста Анастасії Чубіній, яка опікується шкільною освітою обласного центру.

– Є кілька причин. Не всі школи Черкас сьогодні проводять лінійки у очному форматі, багато проводять їх у онлайн-форматі. Двадцять друга школа якраз проводить урочисту лінійку у традиційний спосіб. Школа є центром цього мікрорайону, відповідно вирішили її підтримати і подивитись чим і як вона живе. Тим більше у школі заплановано ряд змін. Це і ремонт укриття і утеплення фасаду, які мають бути зроблені до кінця цього року. Сподіваємось, що укриття буде зроблено до початку навчального року, а утеплення до того часу поки погодні умови дозволятимуть це зробити, – пояснила вона.

І сум і радість водночас відчувають учителі школи. Завершення навчального року – це передчуття майбутнього літнього відпочинку, але це ще й мить розставання з вихованцями, які закінчили школу і от-от розлетяться навсібіч, поспішаючи на зустріч долі.

– Навчальний рік, зважаючи на обставини був не простим. Дуже хотілося б, щоб навчання проходило традиційно, коли є живе спілкування з учнями та колегами, тобто так, як було раніше, по-людськи, коли ми всі разом, коли бачимо один одного, коли о 8.30 учитель  говорить учням: Добрий ранок. Починаємо урок… І головне, – щоб нарешті була Перемога, – поділився думкою вчитель української мови та літератури ЗОШ № 22 Олександр Ярмоленко.

– Цей рік був нестандартний. За мої 39 років у школі такий перший, і хотілося б, що він був і останнім з таких. Вдячний учням і батькам за те, що поставились із розумінням. Незважаючи на те, що уроки фізичної культури проходили онлайн, всі діти добре працювали. Низький уклін батькам, які нині воюють за Україну. Дітям бажаю всього найкращого. Друзі! (звернувся до учнів). Знайте! Ми непереможні, ми – сильні і ми переможемо, – сказав учитель фізичного виховання ЗОШ № 22 Василь Савушкін.

Василь Савушкін – вихідець із вчительської династії і справжня людина-легенда. За всі 39 років його роботи у ЗОШ № 22 не було не те що класу, бодай учня, який би не знав і не любив Василя Івановича. Все життя він як уродженець краю степів, шахт і териконів говорив лише російською мовою. Проте з моменту відкритого вторгнення російських загарбників в Україну Василь Іванович за пару місяців опанував українську, і тепер принципово спілкується тільки нею.

– Цей навчальний рік особливий тим, що від початку і до його закінчення проходив в умовах воєнного стану. Але не дивлячись на це колектив школи виконував свої вчительські, учнівські, батьківські обов’язки. Всі показали себе патріотами. Звичайно хотілось би бачити більше дітей на офлайн-формі навчання, тобто за партами і більше заходів на рівні міста, – підкреслив директор ЗОШ № 22 Руслан Ткалич.

Багато приємних побажань та дружніх настанов випускникам, окрім батьків міста та адміністрації школи, сказали їх класні керівники, які багато років опікувались навчанням та вихованням.

Дуже пишається своїм випускним класом класний керівник 11-А, вчитель географії Марія Задорожня.

– Працюю з ними п’ять років, і можу сказати, що ці діти непересічні, зібрані, творчі і дуже талановиті. Жодний випуск не приносив тільки нагород у школу, як цей. Артем Головченко – зайняв перше місце на республіканському рівні конкурсу Малої академії наук (МАН). Настя Любенська стала кандидатом у майстри спорту по баскетболу. Влада Задорожня – переможниця олімпіад з географії та біології та учасниця обласного конкурсу МАН. Аня Хакало та Іван Стеценко брали участь у конкурсі танцю, учні нашого класу несли почесну варту біля пам’ятника АТО-вцям. Переконана, що учні цього класу, які були серед перших у школі, так само будуть першими і по життю, і принесуть багато користі Україні, – зазначила Марія Павлівна.   

Володимир Лимаренко-Полянський

Фото автора

Зміна поколінь: “першачки” і випускники
Директор ЗОШ № 22 Руслан Ткалич розказує заступниці міського голови Черкас Анастасії Чубіній про унікальні таланти Василя Савушкіна
Класна “мама” 1-го класу Тетяна Сириця
Василь Савушкін – вихідець із вчительської династії і людина-легенда
Василя Івановича знають і люблять всі учні
Всі хотіли сфоткатись зі справжнім мером
Міський голова і 11-А
Ой не дарма учительки 22-ї школи часто співали: “Парнєй так много холостих, а я люблю Ярмоленко”
Марія Задорожня і її талановитий 11-А

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *