«Війна показує те, ким ми є». Українці  Калабрії  (Італія) допомагають Україні і Черкасам

Доставку гуманітарної допомоги в Україну з першого дня вторгнення російських загарбників, налагодили волонтери міста Ламеція Терме Associazione APS SVITANOK Lamezia Terme. Щоб надіслати надзвичайно ефективні протиопікові засоби, вони не виїжджаючи з Італії, знайшли БО «БФ «Хрещатик Сіті» і розпочали з ним співпрацю. А Фонд, як надійного партнера, їм порекомендували італійські волонтери італійської Асоціації MALVE di UCRAINA (м.Верона), які вже співпрацюють з БО «БФ «Хрещатик Сіті».

Про діяльність Associazione APS SVITANOK Lamezia Terme журналісту «City News розповів її очільник – президент асоціації Станіслав Шевченко.

Довідка:

Associazione APS SVITANOK Lamezia Terme. Зареєстрована у середині березня 2022 року. Головними напрямками роботи асоціації є організація всебічної допомоги Україні та розвиток українства в італійському регіоні Калабрія. Президентом асоціації з квітня 2022 року є її ж волонтер Станіслав Шевченко, який вже багато років проживає у італійському курортному місті Ламеція Терме.

– Ми назвали нашу волонтерську організацію  – Associazione APS SVITANOK Lamezia Terme асоціації, яка знаходиться у Ламеція Терме – курортному місті півдня Італії. Назву обрали тому, що світанок – це час коли сходить сонце, коли виходить світло, все починає оживати, відбуваються позитивні зміни. Тобто ми робили на цьому акцент, популяризуючи нашу волонтерську структуру серед місцевого населення, – розкрив сенс обраної назви пан Станіслав.

Поштовхом до створення асоціації стали події 24 лютого 2022 року. Повідомлення про те, що росія розпочала відкрите вторгнення в Україну викликали велике обурення жителів Італії, і не лише українського походження, але й, власне, італійців та представників інших національностей.

Легально працювати вигідно

– Щоб узаконити свою діяльність і працювати самостійно й легально, без участі інших асоціацій, ми створили власну. Адже до вантажу асоціація повинна давати супровідний лист, щоб його попускали через кордони. І взагалі, асоціація потрібна для того, щоб до нашої діяльності не було претензій з боку різних фіскальних органів. Ми розробили статут і у березні зареєстрували асоціацію, у якій я був волонтером. У квітні відбулись зміни у структурі організації і я став її президентом, – пояснив президент асоціації.

Дешевше двічі відвезти вантажі з півночі Італії, ніж один раз із півдня

– Усіх збурила звістка про вторгнення росії в Україну. Таке зухвальство з боку росії щодо України викликавши незадоволення всього світу і зокрема у Ламеції Терме. Вже 25 лютого у нашому місті ми провели першу масову маніфестацію протесту проти зухвалого вторгнення росії в Україну і перший збір гуманітарної допомоги для України. І українці і італійці активізувались і почали приносити допомогу: речі, продукти, медичні засоби, кошти. Допомагали усім, чим могли. З перших днів було багато людей для сортування зібраної допомоги. Але дуже важким випробуванням виявилась організація логістики.

– Це тому, що Ламеція Терме знаходиться далеко на півдні Італії?

– Саме так. Наше місто знаходиться на півдні Італії. Шлях до України від нас приблизно на тисячу кілометрів довший, ніж від північних регіонів Італії. Представники логістичних компаній так і говорили, що для них легше, швидше і дешевше двічі відвезти допомогу до України з північних областей, ніж один раз із південних.

Рейсовий автобус – замість людей, мішки з гуманітаркою

– Наскільки розумію, Ви все ж таки знайшли вихід. Чи не так?

– Вийшли з положення за допомогою рейсових автобусних перевезень, які здійснювались щотижня. Автобуси тоді людей не брали, і везли лише допомогу, яку ми запихали ледь не у кожну шпаринку. Висловлюємо щиру вдячність міжнародним перевізникам Італія-Україна: DLM TRANS, керівники брати Білецький Дмитро та Білецький Павло («тернопільські перевізники») та братам Паламар Вадиму та Паламар Олександру («чернівецькі перевізники»).

Чим займаєтесь Ви і Ваша благодійна організація?

– Окрім збору і відправки в Україну різної допомоги, що організовуємо різні культурні проєкти по розвитку українства в Калабрії. Робимо це для того, щоб України тут було постійно і було достатньо для нас, наших дітей, і щоб ширше розкрити в Італії  культурно-національні надбання України. Також постійно комунікуємо з Генеральним Консульством України в Неаполі та Генеральним Консулом.

– Про кого зі своїх соратників Ви б хотіли розповісти?

– Однією з найбільш активних учасниць нашої асоціації є пані Юлія Філіпова – українка, яка близько 9 місяців проживає у Ламеція Терме. Приїхавши до Італії одразу проявила свою активну позицію. Свою діяльність тут вона спрямувала на культурно-освітній розвиток української мови, культури, традицій. Учасниками заходів, які планує та проводить Юлія, є вимушені переселенці з України, що прибули з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну тп українська діаспора Калабрії. За мету цих заходів вона ставить об’єднання українців та розвиток української культури  й діаспори у регіоні Калабрія. Це своєрідна терапія для тих, хто через війну змушений був покинути власні домівки, школу, залишив частину життя. Така терпапія потрібна як  дорослим так і дітям.  Пані Юлія організувала рубрику: «Мовна хвилинка та літературна прогулянка з пані Юлею» в групі в соцмережах. Виконуючи певні завдання, ми вдосконалюємо рівень знань української мови. Це об’єднує. Мова – це душа народу. Разом ми оберігаємо та розвиваємо українську мову та культуру, прищеплюємо нашим дітям любов до української культури, традицій. Це – наша ідентичність. Ми на варті того, щоб зберігати та розвивати українську культуру і діаспору. Творити маленьку Україну у Ламеція Терме. Об’єднуватись. Особливо зараз, коли просто необхідно підтримувати одне одного. І не важливо, де локаційно ти знаходишся. Ми – українці! Це – наш генетичний код: завжди приходити на допомогу і підтримувати. Зберігати і розвивати українську діаспору у регіоні Калабрія.

Куди, кому і яку саме допомогу відправляли?

– Волонтерством, як вже й казав, почав займатись від перших днів вторгнення росії в Україну. Один з моїх знайомих, українець за походженням на моє прохання надав нам приміщення для збору гуманітарної допомоги. Пізніше з’явились аналогічні пропозиції від інших українців, тож це дозволяло нам плідно й оперативно працювати. Оскільки я виходець із Закарпаття, у свій час там жив і працював, і маю зв’язки з багатьма тамтешніми благодійними фондами, тому, щоб уникнути різних незрозумілостей та суперечок між волонтерами, вирішив, що не надсилатимем допомогу на Закарпаття, а будемо обирати інші напрямки. І на це дуже схвально дивились і інші волонтери. Тож ми надсилали допомогу в Одесу, Львів, Чернівці, Тернопіль, Запоріжжя, Полтаву. У нас був один пріоритет – Україна. Напрямок обирали шляхом голосування. На вантажі ми оформляли всі необхідні документи, і відправляли їх лише на офіційно зареєстровані волонтерські організації, при цьому, обов’язково просили надавати звіти та фото фіксацію про те, хто її отримав.

Як дізнались про БО “БФ”Хрещатик-Сіті” (Україна, Черкаси)?

– Минулого року один італієць, який має свою фірму запропонував нам харчові інтегратори на велику суму і міг їх передати лише офіційно через документальне оформлення. Він їх нам торік передав. Ми успішно прийняли і відправили в Україну. Цього року він мав можливість передати нам велику кількість проти опікових кремів, але обов’язково, фіскально. Тож я почав розпитувати своїх знайомих волонтерів, як можна максимально швидко поширити їх по українських лікувальних закладах. Оскільки термін принадності кремів лише до кінця літа, то схилялись до думки, що буде краще роздати їх приблизно десяти волонтерським організаціям, яким ми довіряємо. Ринкова вартість всього крему, що нам передали, становила 200 тисяч євро. Це суттєва сума коштів і варто було зробити так, щоб ці досить вартісні медичні засоби якнайшвидше потрапили до тих, кому вони потрібні. Після того, як роздав частину кремів знайомим волонтерам, я звернувся до пана Сергія із фірми «Моноліт», а він, якраз і порекомендував БО “БФ”Хрещатик-Сіті”. Волонтером цього фонду є його брат, який дуже тісно співпрацює з італійською благодійною асоціацією MALVE di UCRAINA (м.Верона), а вона у свою чергу допомагає Україні на мільйони і мільйони євро.

– Ви успішна людина, бо багато працюєте. Навіщо Вам ще займатись волонтерством?

– Війна показує завжди хто ким є. Ця війна показала нам, що ми із паном Сергієм більше ніж друзі і однодумці. Бо нас більше цікавлять не комерційні питання, а Перемога України, захист української нації та подальший розвиток навіть у стані війни. Саме тому ми тут в Італії проводимо бесіди із місцевими про те, що відбувається, і про важливість допомоги Україні, а також і організовуємо культурно-масові заходи з українцями і іншими громадянами Італії, який турбує доля України, – резюмував інтерв’юер

– Про що мрієте?

У кожного у житті є якась своя мрія. Я ж хочу, щоб Україна була сильною державою. Саме тому охоче витрачаю свій час, частину свого життя і кошти для цього. Щиро співчуваю тим родинам, які понесли втрати. Щиро переживаю за тих, хто потерпів внаслідок підриву дамби Каховської ГЕС. Проте, впевнений, що ми все відбудуємо. Головне для нас нині – це єдність, це Україна у серці.

Володимир Лимаренко-Полянський

Волонтери Associazione APS SVITANOK Lamezia Terme та волонтери міста Кротоне
Пан Станіслав Шевченко з дружиною і донькою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *