Надзвичайники готові захистити населення Черкащини від будь-якого лиха і ударів росіян

Масштабні навчання з цивільного захисту, які тривали дві доби, сьогодні вранці завершились у Черкасах. Частина заходів відбувалась на березі Дніпра у межах обласного міста. Надзвичайники і владці відпрацьовували три напрямки: дії органів управління районних адміністрацій при виникненні надзвичайних ситуацій; ліквідація наслідків хімічних і радіаційних викидів, а також ліквідація наслідків підтоплення і рятування людей при великих паводках.

Про це журналісту «City News» безпосередньо на місці події повідомив перший заступник начальника Головного управління ДСНС України в Черкаській області Андрій Хижняк.

– До навчань залучили близько 110 людей, 16 одиниць техніки, 6 плавзасобів та 26 одиниць різного обладнання. Для тренувань підготували понад 12 локацій. Вони стосуються насамперед боротьби з радіаційними та хімічними викидами. Також відпрацьовували гідрологічну обстановку та можливі ситуації з підтопленням внаслідок надзвичайних ситуацій по річищу Дніпра. Також провели навчання з усіма районними державними адміністраціями та посадовцями, щоб вони знали алгоритм своїх дій у таких ситуаціях. Заняття тривали дві доби, і вдень, і вночі. Оскільки росіяни можуть заподіяти шкоди в будь-який час. Тому маємо бути готовими 24/7.

Алгоритм дій відпрацьовували і медики, які мають підготуватися першими, щоб рятувати людей.

Отже, спеціальні навчання, мета яких – організація ефективного застосування спеціальної та аварійно-рятувальної техніки, отриманих підпорядкованими підрозділами, набуття практичних навичок по роботі з аварійно-рятувальним обладнанням під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (небезпечних подій) та удосконалення рівня професійної підготовки особового складу підпорядкованих підрозділів Головного управління показали, що надзвичайники і посадовці Черкащини готові ефективно організувати захист населення від будь-якої надзвичайної ситуації, екологічного лиха чи ударів, завданих російськими загарбниками.

Заняття тривали у денний та нічний час у межах берегової лінії Дніпра.

Представники підрозділів ГУ ДСНС України у Черкаській області та представники органів виконавчої влади Черкаської області відпрацювали порядок дій у разі загрози затоплення, хімічної і радіаційної небезпеки.

За словам організаторів, учасники навчань тренувалися ефективно застосовувати спеціальну та аварійно-рятувальну техніку, набували практичних навичок по роботі із аварійно-рятувальним обладнанням під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та удосконалювали свій рівень професійної підготовки.

– Дуже важливо, коли органи місцевого самоврядування, представники органів державної влади знають, як діяти, чітко орієнтуються в алгоритмах і знають, що робити, якщо виникнуть ці негаразди, щоб їх здолати. Ми в першу чергу маємо залишатися стійкою системою управління у нашій державі і вміти організувати ліквідацію наслідків ситуацій, які можуть виникнути», – прокоментував начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець.

Порядок дій, додав посадовець, доведуть до всіх районів та керівників органів місцевого самоврядування, аби вони знали, як діяти в різних ситуаціях.

– Коли ми бачимо, яка загроза існує нині в країні, маємо бути готові до всього. Зараз актуальна інформація – це порядок дій при радіологічній чи хімічній небезпеці. Йдеться про можливі інциденти, пов’язані з атомною енергетикою. Ми організували дводенні навчання, щоб перевірити готовність підрозділів ДСНС, а також для того, щоб провести інструкторсько-методичні заняття, зокрема, з представниками органів місцевого самоврятування та людьми, відповідальними за рятувальні операції. Ми пройшли по кількох навчальних точках, підібрали колектив від кожного району. Вони розробили алгоритм дій у разі радіаційної та хімічної небезпеки. Коли в руках терористів знаходиться зброя, ми маємо бути готовими до того, що її можуть використати проти нас. За певних умов дійсно можливий витік радіації, – підсумував він.

Володимир Лимаренко-Полянський

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *