Черкаси підтримують Захисників та Захисниць України низкою соціальних програм

Окрім державної допомоги, на яку мають право захисники та захисниці України, в нашому місті діє Комплексна програма соціальної підтримки захисників державного суверенітету та незалежності України і членів їх сімей – жителів м. Черкаси на 2022-2024 роки. Всього за 7 місяців 2023 року на заходи, передбачені цією програмою, з бюджету Черкас спрямовано 23,4 млн. грн.

Як інформує департамент соціальної політики, серед заходів програми для захисників та захисниць України передбачені: 
*одноразова допомога на оздоровлення при пораненим,
*щорічна грошова допомога до Дня Незалежності України,
*забезпечення санаторно-курортним лікуванням на умовах співфінансування з обласним бюджетом та щорічне оздоровлення дітей,
*безоплатне харчування дітей захисників та захисниць у дошкільних навчальних закладах,
*безоплатне навчання дітей в мистецьких школах та новорічні подарунки для них.Якщо ушкодження здоров’я призводить до інвалідності, пов’язаної з захистом Батьківщини, захисникам та захисницям України призначають і виплачують одноразову грошову допомогу відповідно до постанови Уряду від 29 квітня 2016 року № 336. Цю одноразову грошову допомогу призначають і виплачують залежно від групи інвалідності та рівня прожиткового мінімуму.

Зазначимо, що Захисники та Захисниці України, зареєстровані в Черкасах, у разі отримання поранення (контузії, травми або каліцтва) під час участі в захисті територіальної цілісності та державного суверенітету, можуть отримати допомогу на оздоровлення у розмірі 5 тис. грн.

Причому, згідно з рішенням виконавчого комітету міської ради від 11 січня 2023 року в Черкасах таку допомогу з бюджету міської територіальної громади виплачують залежно від кількості поранень захисника чи захисниці України.

За даними департаменту, станом на 1 серпня 2023 року грошову допомогу для оздоровлення поранених учасників оборони України отримали 136 осіб, ще 7 заяв про виплату вказаної допомоги знаходяться в опрацюванні.Також надається підтримка з міського бюджету сім’ям загиблих та зниклих безвісти захисників і захисниць України.Водночас, Комплексна програма соціальної підтримки захисників передбачає допомогу членам сім’ї загиблого (померлого).

Зокрема, кожен член сімї загиблого (померлого) має право:
* на щомісячну стипендію та щорічну грошову допомогу на оздоровлення,
*щорічну грошову допомогу до Дня знань на кожну дитину,
*пільги на оплату житлово-комунальних послуг,
*звернутися за психологічною підтримкою до Черкаського міського центру соціальних служб.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *