Черкаська волонтерська організація напряму співпрацює з американськими благодійниками

Вже кілька місяців у Черкасах працює ГО «Об’єднані» – надзвичайно потужний центр гуманітарної допомоги, який напряму співпрацює з Фондом «Нова Україна», створений громадянами США – вихідцями з України. ГО «Об’єднані» – унікальна для Черкас  структура, оскільки має вузьку, суто медичну спеціалізацію, і працює з благодійниками і виконавцями замовлень без посередників.

Про її діяльність журналісту «City News» розповів директор ГО «Об’єднані» Сергій Діденко, який паралельно з волонтерською діяльністю продовжує працювати у галузі освіти, оскільки є директором черкаської загальноосвітньої школи № 29.

– Свою кар’єру волонтера разом із дружиною Тетяною почали з утвореного у перші дні російського вторгнення Міського гуманітарного центру. В основному працювали з біженцями. Приймали і розподіляли гуманітарні вантажі. Це була дуже важка і у фізичному і в психологічному сенсі цілодобова робота.

– Що саме було найважчим?

– З початку вторгнення до нас потрапляли люди, які мусили рятуючи свої життя, покидали рідні краї. Часто-густо вони потребували просто всього. Уявіть. Йде сніг, а прибулий легкому одязі і у домашніх капцях. Тож, потрібні були і ліки, і одяг, і їжа. Але найперше, чого потребували переселенці – це підтримка і розрада. От з чого довелось починати.

– Чим займались особисто Ви?

– Як фахівець з економіки, займався пошуком та залученням коштів для придбання того нагального, чого немає серед гуманітарних вантажів, які приходили від наших партнерів.

Адже ми не могли замовляти, а працювали з тим, що нам надсилали.

– Яке досягнення вважаєте найважливішим?

– Заснував співпрацю з Фондом «Нова Україна» і таким чином протягом періоду від осені до весни цього року ми отримали грантів на суму 20 тисяч доларів. Це, начебто, і не багато, але цих коштів вистачило, щоб забезпечити потреби по тих проблемах, які виникали у людей щодо ліків, лікувальних засобів чи обладнання. Так сформувалась наша спеціалізація.

– То ГО «Об’єднані» – нова структура?

– Точно так.

– Як вона утворилась?

– З плином часу ситуація на фронтах змінювалась, тож ці зміни не могли не відбитись на роботі Міського гуманітарний центру. Він почав трансформуватись у різні проєкти. Ми ж, так склалось, взяли на себе медичний напрямок.

– А хто засновники  «Нової України»?

– Фонд заснували благодійники з США – вихідці з України.

– Так розумію, що цей вести проєкт вам запропонував Фонд «Нова Україна». Чи не так?

– Так і було. Наприкіці зими мені зателефонували з Фонду «Нова Україна» і запропонували вести проєкт медичного спрямування. Йшлося про надання допомоги шпиталям, різним медичним закладам. Відтоді цей проєкт ми ведемо разом із дружиною Тетяною Діденко.  Тепер надаємо допомогу лікарням і шпиталям.

Чим саме Ви їм допомагаєте?

– Організовувала роботу Міського гуманітарного центру на міжнародному рівні заступник міського голови Черкас Марина Гаркава, вона надала контакти Фонду «Нова Україна» і доручення мені займатись цим напрямком. Завдяки співпраці з «Новою Україною» ГО «Об’єднані» отримала  різноманітне медичне обладнання та медичні засоби, які надає Фондом «Нова Україна». У нас є дуже потрібні для лікарень багатофункціональні ліжка з надувними матрацами, які мають протипролежневий ефект, пологові ліжка, апаратуру для анестезії, інвалідні візки, милиці, халати, капці, серветки, дезінфектори. Все це нам надсилає Фонд, а ми розподіляємо між лікувальними закладами тих регіонів, де цього потребують найбільше. Йдеться про прифронтові шпиталі і медичні заклади, які працюють близько від лінії фронту, або у тих регіонах де тривають бойові дії, чи ті, які досі обстрілює ворожа артилерія. Все це, у тому числі і логістику оплачує Фонд. Наймання транспорту – це наше завдання, виконання якого ми  забезпечуємо власними силами за рахунок фінансової допомоги Фонду «Нова Україна».

– Куди відправляли допомогу від Фонду?

– Останній раз вантажівку з 25-ма тонами гуманітарного вантажу, отриманого від Фонду ми, відповідно до отриманого запиту відправили до Миколаєва, Одеси та Херсону.

– Скільки всього гуманітарних вантажів вже відправило ГО «Об’єднані»?

– З початку діяльності ГО «Об’єднані» відправили чотири таких же вантажівок з гуманітарною допомогою, а також забезпечували різним обладнанням медичні заклади Черкас, як то Перинатальний центр, Черкаської обласної лікарні, Першу міську лікарню Черкаської міської ради. Навіть була у нас домовленість, що при створенні шпиталю на Черкащині ми повністю забезпечимо його обладнання.

Володимир Лимаренко-Полянський

На фото: директор ГО «Об’єднані» Сергій Діденко та член команди Неля Нагайчук.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *