У лавах Збройних сил України понад 20 тисяч жителів Черкащини

З початку відкритого вторгнення російських агресорів сотні тисяч українців влились у лави Збройних Сил України. Нині в українському війську служать більше 20 тисяч жителів області. Як забезпечити фронтовикам гідну соціальну підтримку та реабілітацію, вивчали у Черкасах. Проблеми та потреби ветеранів війни обговорили на Регіональному ветеранському форумі у Черкасах.

Про це повідомив журналіст «City News».

Регіональний ветеранський форум «Громади – захисникам» присвячений питанням реабілітації, реадаптації та реінтеграції ветеранів війни, відбувся у Черкасах. Участь у ньому взяли ветерани та експерти, народні депутати України, депутати місцевих рад, представники профільних міністерств, обласної, районної влади і всіх громад Черкащини, Черкаську громаду представляла заступниця міського голови Марина Гаркава.

Під час форуму обговорили стан справ із реабілітацією і допомогою захисникам на місцях та визначили шляхи вирішення проблем ветеранів новітньої війни з росією. А їх після Перемоги буде багато. Адже, за інформацією, що її під час форму озвучили спікери, лише представників Черкащини у лавах української армії налічується понад 20 тисяч осіб. Загальна ж кількість громадян України, які з початку відкритої російської агресії змінили мирні професії на військову уніформу, давно перевалила за мільйон.

Учасник бойових дій, депутат Черкаської міської ради Сергій Прядка розповів про підтримку військовослужбовців у Черкасах. Побратим Прядка по «Іграх Нескорених», військовий Вадим Мазніченко озвучив проблематику, із якою зіштовхуються воїни, які повертаються додому після бойових дій.

Учасників форуму проінформували про те, що у Черкаській області працює дев’ять закладів охорони здоров’я, які надають реабілітаційну допомогу військовим амбулаторно, і шість закладів – стаціонарно. Серед них і три медичні заклади міста Черкаси. У найближчому майбутньому планується збільшити кількість реабілітаційних відділень у лікарнях Черкащини.

Як зазначила куратор соціального напрямку у Черкаській міськраді Марина Гаркава, у Черкасах систематичною підтримкою захисників та членів їхніх сімей займається окремий відділ при департаменті соціальної політики.

– У місті діє відповідна комплексна програма, у рамках якої передбачені такі заходи, як одноразова допомога на оздоровлення при пораненні, щорічна грошова допомога до Дня Незалежності України, забезпечення санаторно-курортним лікуванням на умовах співфінансування з обласним бюджетом та щорічне оздоровлення дітей, безоплатне харчування дітей захисників та захисниць у дошкільних навчальних закладах, безоплатне навчання дітей в мистецьких школах та новорічні подарунки для них, – поінформувала заступниця міського голови Черкас.

З її слів у Черкасах надається допомога і родинам загиблих захисників. Вони мають право на щомісячну стипендію та щорічну грошову допомогу на оздоровлення, щорічну грошову допомогу до Дня знань на кожну дитину, пільги на оплату житлово-комунальних послуг, безкоштовну психологічну підтримку від міського центру соціальних служб. Крім того, за ініціативи та за сприяння міського голови Анатолія Бондаренка у Черкасах діють спортивно-психологічний реабілітаційний центр для ветеранів війни на стадіоні МСК «Дніпро», а також Будинок ветеранів ім. Є.Подолянчука. Надається фінансова підтримка для ветеранських громадських організацій – близько 1,5 млн грн. на рік.

– Робимо усе, щоб наші захисники та їхні родини отримували у Черкасах необхідну увагу і турботу», – підкресила Марина Гаркава.

Учасники форуму зазначали, що після Перемоги, воїни які повернуться з фронту мають отримати належний рівень медичної допомоги, соціальної підтримки, професійної та психологічної реабілітації. Саме тому, на думку заступниці міського голови Марини Гаркавої, до повернення ветеранів вже зараз повинні готуватися усі без виключення представники черкаської громади, з усіх сфер життєдіяльності міста.

– Взяла участь в Регіональному ветеранському форумі «Громади – Захисникам». Під час заходу обговорювали три найбільш актуальні питання: розвиток реабілітаційних спроможностей регіону; соціальна реінтеграція та обговорення практики роботи з ветеранами на рівні громад та посилення конкурентності Захисників та Захисниць України на ринку зайнятості та розвиток ветеранського підприємництва, взаємодія з місцевим бізнесом. Із почутого надихнула перспектива роздержавлення соціальних послуг, гадаю чимало волонтерських та громадських організацій після комплексного навчання зможуть інтегруватися в процес та надавати якісні послуги ветеранам. Також важливим кроком є діджиталізація послуг – «Персональний шлях ветерана», що дозволить ветеранам мати оперативний доступ до необхідної інформації. І головне те, що влада, громада та бізнес готові обʼєднати зусилля, розуміючи надзвичайну важливість порушених питань, – поділилась думками та враженнями очільниця БО «БФ «Хрещатик Сіті», керівник ТРЦ «Хрещатик-Сіті», депутат Черкаської міськради фракції політичної партії «Європейська солідарність» Інна Бандура.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *