На Черкащині до ПЦУ перейшло 45 парафій, 19 з них разом зі священиками

На Черкащині триває процес переходу релігійних громад з УПЦ Москосього Патріархату у лоно Помісної Православної Церкви України. З початку відкритого вторгнення російських загарбників в Україну до ПЦУ з УПЦ МП перейшло 45 парафій, 19 з яких влились у Православну Церкву України на чолі зі своїм священиком.

Про це під час прес-конференції по висвітленню подій Помісного Собору Православної Церкви України повідомив митрополит Черкаський та Чигиринський Іоан.

– Після широкомасштабного вторгнення росії, на Черкащині 45 православних парафій перешли до лона Православної Церкви України. Однак зі священиками перейшло лише 19 з них. Решта – 26, влились до Православної Церкви України без них. Проте лише 19 зі священниками, решта – 26 без них. Ми бачимо, що лише близько 30% громад переходять зі священниками. Зазвичай служителі самі не бажають звершувати перехід з тих чи інших причин, проте двері церкви відкриті, – зазначив владика Іоан.

ПЦУ, як підкреслив владика, охоче приймає священослужитеілв, які виявили бажання перейти з УПЦ МП. Так до ПЦУ приєдналась низка священиків з Лівобережжя приєдналися до. Три з них стали благочинними Драбівського, Чорнобаївського, Золотоніського благочиння.

– Вони проявили себе як хороші організатори, як патріотичні люди, до них є довіра. Один з них став духівником Єпархії, – зауважив Іоан. – Тож у нас немає упередження до священиків, які свідомо переходять, розриваючи звязки з руским міром. Умов ми не ставимо, крім однієї, – це прийняття Томосу, – уточнив митрополит.

Також він розповів, що нині ще деякі громади, що перейшли до ПЦУ рішенням своїх зборів, перебувають у процесі реєстрації.

–  Ми анонсуємо лише ті, що вже подали нам документи на перехід, – зазначив Іоан. 

Загалом ПЦУ на Черкащині зараз налічує 246 парафій.

Зі слів владики Іоана, на Соборі йшлося про незалежність від будь-яких економічних чи політичних впливів. Адже у суспільстві звучали думки про те, що церква, нібито, може бути політично заангажована. Як запевнив владика, це не так, адже церква не має інвесторів, які би її фінансували, очікуючи девіденди.

–Церква є незалежною. Помісний Собор підкреслив це. Також Собор засвідчив відкритість нашої церкви для всіх архієреїв, священнослужителів, вірян московського патріархату, якщо це люди не заангажовані, відкриті патріотичні і не мають зв’язків з русскім міром. Якщо такого шлейфу немає, як ми це бачимо по судах, то такі священники приймаються в лоно ПЦУ. І вони продовжують служити, будучи настоятелями тих самих громад, – наголосив митрополит Черкаський та Чигиринський Іоан.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *