Юні черкащанки опановують надпопулярний у світі «Каверденс»

Каверденс – цей надзвичайно модний у світі напрямок у надсучасній музичній та танцювальній культурі, підкорив тинейджерів. Молодіжних кавенденскоманд не бракує і в Україні. А на одну з таких журналіст «City News» натрапив у центрі Черкас. Читайте інтерв’ю з дівчатами з команди «cherrish».

Однієї сонячної серпневої днини автор цих рядків під безжально палючими променями світила йшов з брифінгу готувати та публікувати новини із щойно отриманої там інформації.  Шлях пролягав повз центральний майдан Черкас – Соборну площу.

Мимоволі увагу привернула невеличка зграйка дівчат підліткового віку.

Вбрані у незвичні костюми (цікаве поєднання концертного зі спортивним одягом) де переважали чорні кольори, четверо дівчат вишикувались у центі площі, спиною до Будинку рад, і одночасно застигли у якійсь чудернацькій, єдиній для всіх танцювальній позиції. Свої погляди вони сфокусувавли на п’ятій дівчині, яка старанно виконувала  роль оператора, знімаючи відео на мобільний телефон.

А через мить, наче за порухом чарівної палички почала лунати бадьора танцювальна музика, з першим акордом якої дівчата синхронно розпочали дуже жвавий і багатий на рухи танок. Танцювальні комбінації змінювались зі стрімкістю блискавки. Дівчата, весело усміхаючись у ритмі танцю з вражаючою легкістю злагоджено і витончено втілювали непрості і нелегкі у фізичному сенсі танцювальні фігури…

– Ви не з поліції? – Ми ж, мабуть, щось порушуємо?, – у відповідь на привітання журналіста стривожено запитали учасниці оригіналього флешмобу.

– Не хвилюйтесь. Ви нічого не порушили. Я журналіст і мене дуже зацікавив ваш виступ. Можете розповісти хто ви і що це було?

– Звичайно можемо. Ми займаємось «Каверденсом».

– А що таке «Каверденс»?

– «Айдели» викладають у мережі свої нові пісні і танцювальні практики до них. А ми намагаємося їх повторювати у костюмах і на гарному фоні.

– Тобто ви поки не професійний колектив?

– Поки ні. Можливо колись станемо.

– Але танцювали ви досить професійно. Очевидно, займаєтесь.

– Так і є.

Як виявилось, юні сподвижниці нового молодіжного «движу» – Владислава, Маргарита, Аміна і Настя танцями захоплюються вже не перший рік. Двоє дівчат займались у танцювальних студіях, а решта опановують мистецтво танцю вдома, займаючись самотужки.

– Мені 17 років. Закінчила 11-й клас і вступила до училища, – розповіла про себе Настя.

Решта дівчат – школярки. Аміні і Владиславі по 15 років. Наймолодша у команді – 14-річна Маргарита, за словами дівчат лідер, яка їх згуртувала навколо «каверденсу».

– Наша команда утворилась зовсім недавно із учасників кількох колективів, які розпались. Ми вже маємо свої назву і логотип. Наша команда називається «cherrish». Нам подобається «каверденс» і ми намагаємось копіювати цікаві танцювальні практики.  Інколи арендуємо той чи інший зал, де разом намагаємось відшліфовувати свою майстерність у танці. Сьогодні ж ми записували ролик, який після монтажу незабаром викладемо у мережі «Ютуб», – розповіли дівчата.

 Довідка «City News»

«Айдели», – себто ті, у кого дівчата копіюють танцювальні практики, це популярний дівочий гурт з Південної Кореї. Ось що про нього пишуть у «Вікіпедії»:

(G)I-DLE (кор. (여자)아이들, Yeoja Aideul) — південнокорейський дівочий гурт, який у 2018 році сформувала компанія CUBE Entertainment. Гурт складається з п’яти учасниць: Сойон, Мійон, Мінні, Юці (Уґґі) та Шухуа. Гурт складався з шести учасниць, допоки Суджін не покинула його у 2021 році. Дебют (G)I-DLE відбувся 2 травня 2018 року з міні альбомом I Am.

ЗМІ назвали (G)I-DLE «монстрами-новачками» 2018 року. Також гурт вважається однією з найуспішніших південнокорейських дівочих гуртів, з тих, що не належать «Великій трійці» корейських звукозаписувальних лейблів. Загалом публіка знає гурт завдяки стабільно високим вокальним та танцювальним навичкам учасниць. За винятком дебютного альбому, учасниці беруть активну участь у написанні текстів пісень. Завдяки оригінальним концептам та яскравому звучанню шанувальники стверджують, що (G)I-DLE — це окремий жанр.

Каверденс – це один з новітніх напрямків у розвитку музично-танцювального мистецтва, при якому танцюристи повторюють танцювальні композиції південно-корейських поп-гуртів. Нині існує міжнародний любительський танцювальний конкурс K-pop Cover Dance Festival, який існує за підтримки південно-кореської телевізійній мережі MBC. Конкурс має назву «cover dance festival», тому що учасники змагаються у виконанні каверів танцювальних номерів корейских поп-виконавців, тобто копіюють хореографічні  композиції корейських тін-ідолов. Задля участі у ньому необхідно зняти свій танцювальний номер на відео, завантажити у Інтернет і зареєструвати його на офіційному сайті фестивалю. Після онлайн відбору учасники проходять очний конкурс у своїй країні. Тих, хто здобув перемогу у своїй країні запрошують на фінальний раунд у Південну Корею.

До прикладу, у 2011 році відео на конкурс подали понад 1 тисячу 700 претендентів з 64 країн світу. А  на участь у фінал потрапило тоді потрапило 66 учасників з 10 країн.

Володимир Лимаренко-Полянський

Фото автора

З ліва на право: Настя, Аміна, Маргарита і Владислава
Логотип команди «cherrish».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *