Із 35 шкіл Черкас лише 11 працюватимуть в очній формі навчання

Незважаючи на старт нового навчального року, ремонтні роботи, які відбуваються у 19 із 35 шкіл Черкас, незавершені і триватимуть до жовтня. На ремонти з бюджету міста виділили більше 61 мільйона гривень. І хоча укриттями забезпечені майже всі школи, одна в очній формі навчання працюватимуть лише одинадцять.

Про це під час виїзної прес-конференції, проведеної в рамках інспектування стану шкільних укриттів, журналістам повідомив міський голова Черкас Анатолій Бондаренко.

– Зараз тривають ремонти в дев’ятнадцяти загальноосвітніх навчальних закладах. На це із бюджету міста спрямували понад 61 млн грн. Економити на створенні безпечного простору для наших учнів ми не будемо. Ставимо за мету завершити всі роботи з упорядкування сховищ максимум за місяць. Щоб якомога більше дітей навчалися за партами, школи додатково використовуватимуть ще 24 укриття інших установ і організацій, які знаходяться поруч. Робимо усе можливе для безпеки школярів та дітей у садочках під час повітряних тривог. Всі 53 дитячих садочки мають власні укриття.  У цьому році передбачено виконання капітального  ремонту з облаштування укриттів  в  14  закладах дошкільної освіти  на суму понад 18 млн грн. Ці роботи виконуються, – сказав Анатолій Бондаренко.

Про формат, у якому від сьогодні працюватимуть черкаські загальноосвітні школи журналістів поінформувала заступниця міського голови, кураторка освітньої галузи Анастасія Чубіна.

– Заклади загальної середньої освіти самостійно, враховуючи наявність та  місткість укриттів, кількість учнів в закладі, думку батьків, самостійно визначали форму організації освітнього процесу у цьому навчальному році. Усього 11 шкіл працюватимуть в очному форматі, 23 у змішаному, одна дистанційно. За парти загалом сядуть понад 28 тисяч школярів, – розповіла Анастасія Чубіна.

Довідка «City News»:

За інформацією виконавчих органів Черкаської міської ради мережу закладів освіти комунальної власності міста становлять 35 закладів загальної середньої освіти, 53 заклади дошкільної освіти та 5 закладів позашкільної освіти.        

Власні укриття,  мають 53 заклади дошкільної освіти,  28 закладів загальної середньої освіти та 3 заклади позашкільної освіти. За висновками комісії, створеної рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради, їх дозволено використовувати як найпростіші укриття  .

Для максимального охоплення дітей очною та змішаною формами навчання заклади загальної середньої освіти використовують на договірних умовах ще 24 укриття інших установ, підприємств та організацій, які знаходяться на безпечній відстані від закладів.     

У 2023 році передбачено виконання капітального  ремонту   з облаштування укриттів:

 в   14  закладах дошкільної освіти  на суму 18 113 885 грн.  На даний час йде виконання цих робіт;

 в  23 загальноосвітніх школах  на суму –  66 122 737 грн.  Виконано роботи в 4 школах на суму – 5 117 837 грн. Виконуються роботи по облаштуванню укриттів в  19 загальноосвітніх школах  на суму – 61 004 900 грн.

У  минулому  році  облаштовано укриття в ЗОШ № 29 на суму 1 300 000 грн.

У випадку відключення енергопостачання 34 заклади загальної середньої освіти (окрім   НВО № 36, де навчання відбувається у дистанційному форматі) та 53 заклади дошкільної освіти мають генератори.

Заклади загальної середньої освіти самостійно, враховуючи наявність та  місткість укриттів, кількості учнів в закладі,  думку батьків, самостійно визначали форму організації освітнього процесу у 2023/2024 навчальному році.

Всього планується, що у закладах загальної середньої освіти комунальної форми  власності у 2023/2024 н.р. буде навчатися 28835 учнів.

З 01 вересня 2023 року серед закладів загальної середньої освіти комунальної форми власності міста:

11 працюватимуть в очному форматі;

23 – у змішаному;

1 – із застосування технологій дистанційного навчання (НВО № 36).

16 тисяч 955 учнів (59%) навчатимуться очно  ( усі 1-і класи будуть навчатися очно), 8 тисяч 654 (30%) – у змішаному форматі, 2 тисяч 259 (8%) – із застосуванням технологій дистанційного навчання, 967 (3%) – за однією з індивідуальних форм (екстернат, сімейна (домашня) освіта, педагогічний патронаж). 

 Змішана форма навчання передбачає поєднання очної та дистанційної форм (для кожної школи різний формат): 1 тиждень очно/1 тиждень дистанційно, 2 тижні очно/ 1 тиждень дистанційно; 3 дні очно/2 дні дистанційно тощо. 

У всіх закладах  загальної середньої освіти планується  проведення Першого дзвоника та Першого уроку. Заклади   самостійно обирають формат проведення, який  залежить від безпекової ситуації, наявності та кількості місць в укриттях, форми організації освітнього процесу, думки батьків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *