Третину від замовлення на окопні свічки виконали черкаські волонтери «Хрещатик-Сіті» (відео)

Виготовляти окопні свічки на запит військових продовжують волонтери Благодійного фонду «Хрещатик-Сіті». Третину від замовлення вже виконали.

На імпровізований цех по виготовленню окопних свічок для військових, приміщення одного з кафе тимчасово перетворили волонтери Благодійного фонду «Хрещатик-Сіті».

Тут як бджілки трудиться трохи більше півдесятка людей.

На зсунутих столах не наїдки-напої, а жерстяні банки, з яких роблять окопні свічки. У кожного учасника своя роль: одні розпилюють рулон гофрованого картону на вузенькі рульки, інші напаковують нарізаним картоном жерстяні банки, треті, ж, услід за іншими, готують парафіново-воскову суміш, і розливають її із чайників у вже підготовлені банки.

– Даємо час, щоб парафіново-воскова суміш, поки вона гаряча, могла увібратися в картон. Через певний час вона застигає і осідає, тоді ми зверху доливаємо нову порцію розтопленої суміші, щоб наповнити банку до верху. Для того, щоб зробити окопну свічку правильно, потрібно взяти 500 грамів харчового парафіну і 150 грамів очищеного бджолиного воску, розтопити і змішати. Така суміш при горінні у свічці даватиме світло і тепло, і при цьому не буде чадіти, і не шкодитиме здоров’ю українських захисників, – не відволікаючись від процесу розкриває секрети виробництва волонтерка БО «БФ «Хрещатик Сіті» Тетяна Моргуненко.

На столах розставлені сотні банок, частина з яких вже залита сумішшю. Через кілька годин суміш застигне і окопні свічки будуть готові до використання.

Як пояснила журналістам волонтерка БО «БФ «Хрещатик Сіті» Наталія Вдовченко, для виготовлення окопних свічок використовують розтоплену парафіново-воскову суміш, порізаний на смужки гофрований картон і будь-які жерстяні банки з під консерви, використані побутові свічки, корпуси яких теж із жерсті.

Підготовлена у такий спосіб маленька свічка горітиме протягом двох годин, а великі здатні безперервно світити, даруючи тепло упродовж кількох годин.

Харчовий парафін та очищений віск – інгредієнти не з дешевих.

Лише очищений віск коштує 230 гривень за 1 кілограм.

– Парафін нам подарували німецькі волонтери, а на віск гроші зібрали мешканці житлового комплексу «Другий парковий». Частину жерстяних банок передали військові, для яких ми і робимо окопні свічки, а решту зібрали працівники п’ятої міської поліклініки, які у себе у медзакладі виставили коробки для збору банок, – розповіла Наталія Вдовченко.

Виготовлення окопних свічок цього разу відбувається у співпраці з військовими.

Про це журналістам повідомила очільниця БО «БФ «Хрещатик-Сіті», керівник ТРЦ «Хрещатик-Сіті», депутат Черкаської міськради фракції політичної партії «Європейська солідарність» Інна Бандура.

– Виготовлення окопних свічок це не лише  про допомогу українським захисникам, але й про плідну співпрацю та взаємодію військових і волонтерів. Фонд не лише отримав запит від військових щодо необхідності виготовлення окопних свічок, але чималу партію банок від них. При чому, частина банок вже містили картонну основу з фітилями, і нам залишалось лише залити їх сумішшю. Торік, щоб задовольнити запит на окопні свічки Фонд, проводив майстер-клас по їх виготовленню для переселенців, школярів та небайдужих черкащан. Тепер же, враховуючи загрозу завдання повітряних ударів, вирішили виготовити потрібну кількість свічок самотужки. На сьогодні виготовили близько третини від необхідної кількості, – поінформувала Інна Бандура.

Допомога волонтерів це не лише вирішення тих чи інших матеріальних потреб солдат, а й велика моральна підтримка, яка так необхідна українським бійцям, – вважають активістки Фонду.

Про аспект психологічної підтримки військових волонтерської допомоги говорила Тетяна Моргуненко.

– Будь-ка волонтерська допомога, яка надходить українським захисникам, для них – це вісточка з дому, доказ того, що про них пам’ятають і піклуються. Для солдат це має неймовірно велике значення, – зазначилаТетяна Моргуненко.

Володимир Лимаренко-Полянський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *