Добро переможе! Черкаські третьокласники підписали розмальовки-антистрес для однолітків з Ізраїлю (фоторепортаж, відео)

Книжки-розмальовки антистрес для психологічної підтримки дітей Ізраїлю, чиє мирне життя зірвало і перетворило на пекло вторгнення армії ісламських терористів, у рамках акції «Добро переможе!», вирішили підготувати і передати у цю охоплену війною країну волонтери Благодійного фонду БО «БФ «Хрещатик-Сіті».

Про це з місця події повідомив журналіст «City News».

За задумом авторів акції підтримки, кожну книжечку оздоблюють власними малюнками, підсилють побажанням: «Добро переможе» і підписують учні початкових класів шкіл Черкас.

 – На жаль для наших українських дітей війна – це не кадри з теленовин, а це реальність і буденне життя. Як волонтер добре знаю, що війна і ті трагічні й драматичні події, що відбуваються у зв’язку з цим: обстріли, жертви, страждання, дуже негативно впливають на дитячу психіку. І від цих стресів, що їх  викликають реалії війни, однаково потерпають і жителі прифронтових регіонах так і тилу. Адже гудіння тривожних сирен, тривале перебування в укриттях теж сильно тиснуть на дитячу психіку. Маю багато знайомих у Ізраїлі і тому знаю, що житлові будинки в цій країні спроєктовані таким чином, що мають укриття – спеціальні кімнати з товстими стінами і без вікон. Нині діти мусять по довгу перебувати у цих укриттях, що теж відбивається на стані дитини. Навіть найміцніші стіни не здатні у повній мірі захистити дитячу психіку, і вберегти її від стресу. А от книжки-розмальовки антистрес дають можливість дитині поринути у світ казкових, мультяшних героїв і відволіктись. Це дієва позитивна практика. Тож, вирішили долучитись і щось зробити, аби допомогти їм, – пояснила суть акції «Добро переможе!» її ініціаторка, очільниця БО «БФ «Хрещатик-Сіті», керівник ТРЦ «Хрещатик-Сіті», депутат Черкаської міськради фракції політичної партії «Європейська солідарність» Інна Бандура.

На думку педагогів розмальовки дійсно допомагають дітям відволіктись від війни.  

– Коли звучить сигнал тривоги наші діти йдуть в укриття. Там вони мають відволіктися від  того, що відбувається зовні. Для цього є розмальовки, різноманітні настольні ігри. Ми вже побачии, що розмальовки-антистрес мають добрий психологічний ефект і гарно підтримують дітей поки вони в укриттях, – зазначила класовод 3 В, вчитель початкових класів «Черкаської санаторної школи Черкаської обласної ради» Олена Кутненко.

Першу партію із 25-ти книжечок-подарунків, які Фонду безкоштовно надав книжковий супермаркет «Буквиця» для юних ізраїльтян у вказаний спосіб підписали учні 3В класу «Черкаської санаторної школи Черкаської обласної ради».

Протягом уроку кожний третьокласник на звороті палітурки намалював усім зрозумілий символ дружби і підтримки, зобразивши хлопчика і дівчинку, які взявшись за руки, тримають над головою державні прапори України та Ізраїлю.  

Діти дружно взяли участь у добросердному дійстві. Адже вони й самі знають, що таке війна. Тривожна сирена у Черкасах лунає часто. І дітям доводиться швидко перебиратись із світлих і затишних шкільних класів до приміщень укриття.

У ході спілкування з журналістами виявилось, що учні 3В знають, які жахливі події нині відбуваються у Ізраїлі, і неабияк співчувають своїм одноліткам, бо усвідомлюють, що їм нині доводиться переживати.

– У них відбувається дуже велика війна, багато людей помирають і там багато всього поганого, – поділилась думкою третьокласниця Еріка.

– Їх обстрілюють, – додала її однокласниця Єва

– Там відбувається війна і обстріли, – сказав Андрій.

Свою поінформованість юні черкащани пояснюють просто: чули про війну у Ізраїлі з телевізора і від дорослих.

А до ідеї підписати і подарувати книжки-розмальовки для дітей, які нині мусять жити в умовах війни, третьокласники поставились із усією серйозністю і дитячою безпосередністю.

– Це дуже треба, щоб діти не боялись і не сумували, – Еріка

– Малюю для дітей з Ізраїлю. Їм буде приємно, коли вони це побачать. Вони будуть малювати і їм буде ще приємно від того, що їм хтось допомагає, – Єва

– Цей малюнок я роблю діткам, щоб вони бачили, що ми за них переживаємо, – Андрій

– Добро сильніше за зло. Добро переможе! – підсумувала Еріка

Підготовлені у такий спосіб розмальовки, як розповіла журналісту «City News» Інна Бандура,незабаром передадуть у Посольство Ізраїлю, яке і перевезе їх адресатам.

За її словами ці 25 книжечок – перша партія таких розмальовок. Незабаром учні черкаських шкіл у такий же спосіб підготують ще сто розмальовок-антистрес, які також поїдуть до Ізраїля.

По завершенню Інна Бандура роздала школярам солодкі призи – печиво і сік.

Володимир Лимаренко-Полянський

Фото автора

З ліва на право: класовод 3 В, вчитель початкових класів «Черкаської санаторної школи Черкаської обласної ради» Олена Кутненко та ініціаторка акції «Добро переможе!», очільниця БО «БФ «Хрещатик-Сіті», керівник ТРЦ «Хрещатик-Сіті», депутат Черкаської міськради фракції політичної партії «Європейська солідарність» Інна Бандура.
стоп-кадр з сюжету теленовин “Ільдани”
стоп-кадр з сюжету теленовин “Ільдани”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *