Черкаські волонтери взяли участь Третьому міжнародному форумі, що відбувся у Львові (фото)

Представники понад 200 вітчизняних і зарубіжних волонтерських та ветеранських організацій, збирались у столиці Галичини у рамках Третього  міжнародного волонтерського саміту. Теми – “митні бар’єри” при передачі авто, забюрократизована процедура списання майна втраченого у боях, тощо.

Про це журналісту «City News» повідомила волонтерка БО «БФ «Хрещатик Сіті» Тетяна Моргуненко.

– Взяли участь близько 250 учасників з України та низки країн Світу, як то США, Канади, Франції, Литви, Польщі. Прибули: військові, волонтери, ветерани та іноземці з тих, хто волонтерить для України, або воює у складі українськї армії проти окупантів. Говорили про суттєві недоліки чинного законодавства щодо списання втраченого під час бойових дій майна, перешкодах на митниці при передачі закуплених закордоном автомобілів. До дійства і обговорення проблем долучилась і наша невелика делегація волонтерів з Черкащини. Окрім мене волонтерський рух краю представляв волонтер зі Звенигородки В’ячеслав Голіков, який власноруч налагодив виробництво павер-банків для ЗСУ, – розповіла вона.

У ході дискусії «Синергія зусиль суспільства – запорука Перемоги», говорили про державну політику щодо волонтерської діяльності, об’єднання зусиль для Перемоги – критичні виклики для суспільства, співпрацю за принципом «Військовий-Волонтер-ОВА/ОТГ», грантові можливості та державну підтримку для волонтерських та ветеранських організацій.

– Ми мобілізували найдорожче, що є в державі, – людей. Чи достатньо мобілізували економічний ресурс? Мабуть, ні. Це відповідальність і влади, і волонтерів, і громад. Бо всі ми разом творимо українське суспільство», – сказав на зібранні начальник Львівської ОВА Максим Козицький. 

Він же окреслив три найбільші виклики, які нині стоять перед українським суспільством.

Перший, військові місяцями чекають на ротацію, але їх нема ким замінити.

Другий, зменшення обсягів допомоги Україні з-за кордону. Це значить, що влада, волонтери і суспспільство мусять мобілізувати внутрішні резерви. І йдеться не лише про матеріальна, але й про віру.

Третій, ПДФО з військових частин йде на центральний рівень. Некритичні видатки у місцевих бюджетах менші, але це не означає, що люди у громадах і влада усіх інших рівнів не мають шукати резерви, щоб допомагати.

На заході, де  зібрались представники державних органів, волонтерських організацій і військових частин, щоб разом обговорити складні питання взаємодії, зав’язалась гаряча дискусія.

– Той перелік документів, який є, він створений для того, щоб військові мучились. Я говорю про продовольчу службу і автомобілі, якими я теж мав щастя займатись. Дивіться, яка ситуація. Списання убогої ложки алюмінієвої. Я їх на батальйон отримую 100 штук – ні одної не видали. По-перше, понадходили інші – нам люди попривозили. А ці ложки нам треба списати, а алюміній здати на склад… та сама проблема списати кухоль. Я вже мовчу про табельне майно – термоси 12-літрові, 36-літорові, і борони Боже, кухня, тому що на ній стоїть номер – списати взагалі неможливо… Я наїздив 6 тисяч кілометрів, щоб списати майна на 22 тисячі гривень, – поділився військовослужбовець, який взяв участь у саміті.

На негайному вирішенні «митних» перешкод наголосив представник ВГО «Стоп корупції» на Львівщині і засновник волонтерського центру «Захистимо Україну разом» Віктор Палас.

Він зауважив, що нині існують проблеми взаємодії держорганів щодо дозвільних документів для волонтерської діяльності. Досі немає єдиної відповідальності і підпорядкування державних органів у питанні виїзду волонтерів за кордон.

– Хто «рішає» на Львівщині? «Шлях» (система дозволу на виїзд – ред.) – ЛОДА вирішує, кому дати можливість виїзду за кордон. Митниця вирішує, кого «впускати» із-за кордону. Прикордонна служба вирішує, кого «випускати» за кордон. Два роки війни, а віз і нині там, – констатував він.

Віктор Палас акцентував увагу і на неприпустимості створення корупційних ризиків на кордоні, адже сьогодні саме прикордонник – кінцева інстанція, яка вирішує, чи випускати волонтера за кордон, чи ні.

– Керівник прикордонної служби Львівщини прямо заявив, що ми маємо переконати прикордонника у тому, що ми дійсно їдемо за кордон у добрих справах. Я запитав у зала: як само ми маємо переконувати? Люди засміялись, адже одразу спадає на думку хабар, – розповів активіст СтопКору.

На його думку для уникнення корупційних ризиків має бути чітко сформований перелік підстав для виїзду за кордон: лист від військової частини із запитом щодо автівки, лист від іноземних благодійників і так далі. За цими документами і мають прийматися рішення щодо дозволу перетину кордону, а не на власний розсуд прикордонника чи чиновника в обласній адміністрації.

Довідка «City News»:

БО «БФ «Хрещатик-Сіті»  працює з перших днів відкритого вторгнення окупаційних військ рф в Україну, і як волонтерська структура вже здобув авторитет в Україні і далеко за її межами. Заснувала і очолила волонтерську організацію керівник ТРЦ «Хрещатик-Сіті», депутат Черкаської міськради фракції політичної партії «Європейська солідарність» Інна Бандура.

Нині вказана волонтерська структура продовжує допомагати українській армії, працюючи у форматі запитів та опікується діяльністю Дитячого благодійного центру допомоги. На обслуговуванні БО «БФ «Хрещатик-Сіті» зараз перебуває понад 150 переселенок та черкащанок, які знаходяться на крайніх термінах вагітності, або вже виховують діток віком до двох років, і відтак потребують допомоги.

Володимир Лимаренко-Полянський за матеріалами з відкритих джерел

Фото Тетяни Моргуненко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *