Що важливіше, ремонтувати тротуари чи віддати всі гроші на ЗСУ?

Після серії мітингів групи громадян, які відбувались у Черкасах під гаслом «Гроші на ЗСУ», міські обранці натужно шукають можливості зекономити кошти громади, щоб знайти для армії більше грошей.

Варто зазначити, що серія мітингів з аналогічною вимогою нещодавно пронеслась по всій території України, що наводить на думку про один центр організації їх проведення.

Тема «Гроші на ЗСУ» не залишила байдужих і в українських політикумі, і у суспільстві. Бо знайшлись і прихильники, і противники ідеї, суть якої полягає у тому, що всі місцеві громади мають віднайти якомога більше коштів на підтримку армії, за рахунок урізання витрат на фінансування життєдіяльності.

Представники обох таборів досить категоричні.

Одні запевняють, що урізати фінансування міських соціальних програм у тому числі і економія на працівниках комунальної сфери, управлінцях, ремонті тротуарів, утриманні вуличної інфраструктури – це згубно для громади.

Прихильники ж ідеї, натомість, твердять, що задля підтримки армії громади мусять урізати собі пайок. Бо йде війна, а до перемоги ще не близько.

Серед пропозицій «економщиків» часто лунають явно популістські і неоднозначні:

– скоротити службовців органів місцевого самоврядування і працівників комунальної сфери (а далі що? – «Райком зачинено – всі пішли на фронт»?);

– не ремонтувати вулиці і тротуари, що неодмінно призведе до нарікань серед пересічних громадян;

– не надавати допомогу вимушеним переселенцям (без коментарів);

– не харчувати дітей у школах і т.п.(без коментарів);

Цілком очевидно і інше. А саме, необхідність активізації громадськості і роботи правоохоронних органів у сенсі виявляти і не допускати виникнення корупційних схем, за допомогою яких кошти громад перетікають у приватні кишені. Можливо варто пошукати гроші саме там?

Нагадаємо, шо восени держава забрала у місцевих громад надходження від військового ПДФО. Тож доходи міст і сіл різко скоротились. Наприклад, бюджет міста Черкаси, через це, якщо вірити міському голові, втратив 1 мільярд гривень, скоротившись на третину.

Загалом, під час засідання бюджетної комісії, обрнаці розглянули видатки департаментів вуличної інфраструктури та екології, економіки та розвитку, «Центр надання адміністративних послуг», архітектури та містобудування, управлінь цивільного захисту, інформаційної політики, державного архітектурно-будівельного контролю, інспектування, а також підпорядкованих комунальних підприємств. По всіх підрозділах розглядали пропозиції, які видатки можна скоротити, щоб можна було більше коштів спрямувати на підтримку Збройних Сил України.

Вже було проведено кілька засідань бюджетної комісії, на яких розглядали дохідну та видаткову частину бюджету 2024. Усі вони транслювались у режимі онлайн, що давало можливість представникам громадськості отримувати інформацію напряму. Останнє засідання бюджетної комісії заплановане на сьогодні на 11.00.

Володимир Лимаренко-Полянський 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *