Зберігати оцифровані архіви Черкащині й Україні допомагає Велика Британія

На Черкащині триває процес оцифрування архівних документів задля їх збереження для прийдешніх поколінь. На сьогодні вже опрацьовано понад 3 тисячі 850 справ, що складає менше 0,1 відсотка від усієї кількості документів, що зберігаються у державному архіві області. Безплатне зберігання оцифрованих документів забезпечує Велика Британія.

Про це під час брифінгу розповіла директор державного архіву Черкаської області Тетяна Клименко:

– Повномасштабне вторгнення російських загарбників в Україну надзвичайно гостро поставило перед архівами України питання збереження історико-культурного документального надбання. Архіви – гуманітарна, наукова, культурна і соціальна складова національної безпеки, тому їх збереження – питання національної безпеки. Це національний інформаційний ресурс, саме тому його потрібно зберігати. На Черкащині триває процес оцифрування архівних документів, і на сьогодні вже опрацьовано понад 3 тисячі 850 справ. Безкоштовне зберігання оцифрованих документів, Державній архівній службі у рамках співпраці забезпечує з Національний архів Великої Британії.

 У той же час фахівці державного архіву області здійснюють оцифрування документів НАФ України генеалогічного характеру.

– Усе це – в межах підписаного Меморандуму про співробітництво між Державною архівною службою України та корпорацією FamilySearch International. Нині понад 3500 справ із 114 фондів оцифровано. Робота активно триває. Вона надзвичайно потрібна, адже це – про збереження інформації, історичних документів, зокрема, спадщини та правдивої історії України, – розповіла Тетяна Клименко.

Окрім цього, обласний архів  налагодив тісну співпрацю з благодійною організацією «Благодійний фонд «Меморіал Голокосту «Бабин Яр».  Наразі вже опрацювали 19 фондів, а це майже 350 справ.  

Процесу оцифрування документів сприяє і те, що у обласному архіві працює високотехнологічне обладнання.

Зі слів директорки, до перших переліків документів, що підлягають оцифруванню, були віднесені документи датовані до 1917 року. На даний час у архіві йде робота над другими та третіми переліками.

– На даний час із цілого масиву документів, які зберігаються у державному архіві області, і складає понад 1 мільйон 200 тисяч справ, оцифровано менше 0,1 відсотка. Тому пропереду ще дуже багато роботи, – резюмувала вона.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *