«20 днів у Маріуполі»: У Черкасах відбудеться благодійний показ документального фільму журналістів – лауреатів Пулітцерівської премії

До роковин повномасштабного вторгнення російських загарбників в Україну , кінотеатр «Україна» у партнерстві з капеланською службою 118 ТрО планує благодійний показ документальної стрічки українських журналістів про військові злочини окупантів: «20 днів у Маріуполі».

Показ відбудеться 22 лютого о 18:00. Вхід вільний.

В основі картини «20 днів у Маріуполі» матеріали, зібрані трьома журналістами Associated Press, які опинились в оточеному російськими військами Маріуполі.

Відеожурналіст Associated Press Мстислав Чернов разом зі своїми колегами Василиною Степаненко та фотографом Євгеном Малолєткою на початок повномасштабного вторгнення були у Маріуполі.

Вони прожили серед маріупольців 20 днів в оточенні. Шок від жорстокості, з якою росіяни руйнували будинки й долі безлічі маріупольців, журналісти пережили разом з усіма. Їм пощастило вижити під жорстокими обстрілами і на 21-й день виїхати з міста по гуманітарному коридору. Відтоді у Маріуполі немає жодного міжнародного журналіста.

Фільм «20 днів у Маріуполі» зроблено у співробітництві Associated Press та американських документалістів з Frontline. Матеріал для фільму було відзнято під час перших днів облоги Маріуполя. Члени команди Associated Press стали останніми міжнародними журналістами в оточеному Маріуполі. Вони продовжили роботу в облозі та зафіксували кадри, які пізніше стали визначальними образами війни: смерті дітей, масові поховання, розбомблений пологовий будинок та інші жахи російських злочинів.

Близько 10 відсотків відео та фотографій вдалося відправити з єдиної точки у місті, де був сигнал мобільного зв’язку. Близько 30 годин відео вони вивезли гуманітарним коридором. Світова прем’єра відбулась на кінофестивалі Sundance, де стрічка отримала приз глядачів. А далі були покази та нагороди ще на шести фестивалях. За свою роботу українські журналісти отримали Пулітцерівську премію.

НАГОРОДИ ТА НОМІНАЦІЇ:

Приз глядацьких симпатій, Програма World Cinema Documentary, Кінофестиваль «Санденс», 2023;

Найкращий фільм Національного конкурсу;

Приз глядацьких симпатій, Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, 2023.

Премія Gotham Independent Film Award for Best Documental 2023

Премія «Оскар» за найкращий документальний повнометражний фільм 2024

Премія Гільдії продюсерів Америки як найкращий продюсер документальних театральних фільмів 2024

Премія BAFTA за найкращий документальний фільм 2024

Премія БАФТА за найкращий неангломовний фільм 2024

Премія Гільдії режисерів Америки за видатні режисерські досягнення в документальному фільмі  2024

Премія Satellite Award за найкращий документальний фільм 2024

Премія Національного товариства кінокритиків за найкращий неігровий фільм 2024

Національна премія України імені Тараса Шевченка 2024

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *