Які гранти можуть отримати аграрії Черкащини

Нова посівна кампанія вже не за горами, і кожного господаря нині цікавлять можливі джерела фінансування. І вони є. Цілу низку грантів, які можуть отримати представники малого та середнього аграрного бізнес нещодавно презентував  директор обласного департаменту агропромислового розвитку Роман Косенко.

За його словами господарства аграрного сектору економіки області готуються до старту посівної, яка почнеться одразу, як тільки дозволять погодні умови. Традиційно посівна почнеться з посіву ранніх зернобобових культур.

Як вже повідомляв «City News», торік жнива у краї видались вдалими.  За урожайністю Черкащина посіла друге місце серед інших регіонів України, зібравши понад 4 мільйона тонн зернових та зернобобових культур.. 

– Маємо сподівання, що цьогоріч погодні умови будуть на нашому боці і для посівної, і для жнив. Водночас нагадую, що на рівні держави впроваджено низку програм підтримки для аграріїв. Реалізуємо їх і на рівні області, – зазначив Роман Косенко.

Він розповів про ті грантові програми, які запровадило і фінансує  Міністерства аграрної політики та продовольства України. Вони розраховані на підтримку розвитку малого та середнього бізнесу у аграрному секторі економіки.

Для отримання гранту бажаючий має подати заяву через Портал Дія. Рішення приймає Міністерство аграрної політики та продовольства України.

– На сьогодні в області йде реалізація 4 проєктів на суму у 12 мільйонів гривень, – додав директор департаменту.

Далі посадовець дав інформацію по кожній груп відповідно до напрямку.

Гранти для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства надаються для висадки та облаштування нового саду, ягідника, виноградника площею від 1 до 25 га з обов’язковою умовою створення нових робочих місць. Сума гранту не може перевищувати 70 % від загальної ваортості проєкту, але не ьільше 10 мільйонів гривень.

Гранти для створення або розвитку тепличного господарства;

гранти для переробних підприємств на будівництво модульної теплиці не менше 0,4 га та не більше 2,4 га зі створенням чотирьох постійних робочих місць та 10 сезонних на 1 га площі. Кошти передбачено на придбання основних засобів виробництва (насіння, технологічного обладнання) та відшкодування витрат на їх доставку. Максимальний розмір гранту при теплиці площею 0,4 – 0,6 га становить 2 мільйони гривень, 0,8 – 1,2 га – 3,5 мільйона гривень, 1.6 – 2,4 – 7 мільйонів гривень.

Гранти для переробних підприємств (подача документів з 5 лютого). Одному отримувачу надається грант у сумі не більше 8 мільйонів гривень.

Державна підтримка меліорації.  Бюджетні кошти спрямовують у вигляді дотацій товаровиробникам на реконструкцію існуючих, або будівництво нових меліоративних систем з використанням зрошення дощуванням або краплинного зрошування. Також організаціям водокористувачів для відновлення насосних станцій. Кошти надають на безповороьтній основі у розмірі до 25 відсотків вартості витрат без врахування ПДВ у розрахунку 13 тисяч 250 грн на 1 га оброблюваних угідь для зрошення без врахування вартості поливної техніки та насосного обладнання, 25 тисяч 300 на 1 га оброблюваних угідь для зрошення з врахуванням вартості поливної техніки та насосного обладнання вітчизняного виробництва, 24 тисячі 500 на 1 га оброблюваних угідь для краплинного зрошення з врахуванням вартості поливної техніки та насосного обладнання вітчизняного виробництва

Державна підтримка малих виробників, за утримання ВРХ (корів) у розмірі 7 тис гривень на одну голову, поголів’я від трьох до 100 корів та за утримання маточного поголів’я кіз та овець у розмірі 2 тисячі гривень на одну голову, поголів’я до 500 голів.

Виплати субсидії на провадження с/г діляльності у розмірі 4 тисяч гривень на 1 га, але не більше ніж 120 га.

Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва.

Пільгове кредитування агорсектору – програма 5-7-9%.

Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві.

Надання кредитів фермерським господарствам.

За детальна інформацією по питанням кредитування необхідно звернутись до обласного департаменту агропромислового розвитку.

Номер телефону (0472) 63-18-40, E-mail:00733398@ck.gov.ua

Володимир Лимаренко-Полянський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *