Родинам шестидесяти полеглих героїв з Черкас вручили почесні відзнаки

Почесні відзнаки «Захисник України – Герой Черкас» створили у Черкасах і вручили сім’ям загиблих героїв. На додачу до відзнаки ці родини отримають грошову допомогу.

Про це повідомили журналісти «City News», які висвітлювали заходи по вшануванню чекащан, які загинули захищаючи Україну від орд московських орків.

Вшанувати світлу пам’ять черкащан, які віддали своє життя у війні з рашистськими загарбниками, вирішила міська влада Черкас. Тут за ініціативи Черкаської міської ради та коштом міської скарбниці розробили спеціальні нагороди від міста – почесні відзнаки «Захисник України – Герой Черкас». Окрім відзнаки кожна родина полеглого бійця отримає від міста чималу матеріальну допомогу.

Захід відбувся у суботу у залі міського будинку культури імені Івана Кулика.

Окрім представників міської влади та солдатських родин, сказати слова підтримки черкащанам, які втратили рідних на фронтах новітньої війни за незалежність України, прибули і місцеві представники духовенства Української Православної Церкви України.

Після оголошеної хвилини мовчання у пам’ять про полеглих героїв поминальний молебень провів керуючий Черкаською єпархією Православної Церкви України, Голова Синодального управління військового духовенства, Митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан.

– Нам усім боляче через загибель наших захисників. Проте ми не можемо повернути тих, хто загинув. Але якщо в нас є віра, нам набагато легше буде переживати цей біль. Смерть наших героїв є славною – вони виконали найбільшу заповідь, яку дав Бог-Творець: «Немає більшої любові, як хто душу свою покладе за друзів своїх». Тож для таких героїв відкрите Царство небесне», сказав  Митрополит Іоан.

Важко передати словами ту морально-психологічну атмосферу, яка панувала у залі.

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко не зміг стримати сліз, вручаючи нагороди сім’ям полеглих солдат. Волого від сліз було і у самому залі, де зібрались родичі черкащан, життя яких обірвала путінська агресія


– Мені бракує слів, щоб висловити вдячність і захоплення подвигом наших героїв, які дають нам сьогодні жити в мирному місті. Я довго обдумував, що сказати батькам, донькам, матерям. Зараз я хочу просто подякувати нашим полеглим воїнам. Від імені всієї черкаської громади дякую за те, що вони віддали свої життя, щоб наші діти йшли до школи, щоб ми розвивали наше місто, щоб ми жили. Завдяки таким, як вони, Україна була, є і буде, – зазначив Анатолій Бондаренко.

Рішення про присвоєння Почесного звання «Захисник України – Герой Черкас» Черкаський міський виконавчий комітет ухвалив 29 вересня 2022 року. Тож вручення згаданих нагород у Черкасах відбулося вперше.

Відповідно до рішення, почесне звання «Захисник України – Герой Черкас» присвоюють безпосереднім учасникам бойових дій (жителям Черкаської міської територіальної громади), які проявили особисту мужність і героїзм, і віддали власні життя за збереження української державності та мирне майбутнє нинішнього і наступних поколінь українців.

Окрім вручення відзнаки, членам родин загиблих воїнів виплатять одноразову грошову допомогу у розмірі 10 мінімальних заробітних плат, що нині становить 67 тисяч гривень.

По завершенню заходу представник міської влади Черкас поклали квіти до Меморіалу пам`яті героям АТО/ООС на знак пошани до усіх полеглих українських захисників.

Фото пресслужби Черкаської міської ради

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *