Скуштувати шотландської піци прийшли сотні черкащан (фоторепортаж)

У Черкасах продовжують втілювати міжнародний проєкт «робіть піцу, а не війну». Вчора волонтери шотландської благодійної організації  просто неба пекли піцу і під акомпонемент запальної шотландської фолк-музики, роздавали її черкащанам.

Як з місця події повідомив журналіст «City News», дійство з елементами шоу розгорнулось у Черкасах, у дворі однієї «хрущовок» у районі Черкаської міської поліклініки № 3, КНП «Третя Черкаська міська лікарня швидкої медичної допомоги» та Черкаської міської інфекційної лікарні.

Піцу печуть просто неба і гарячою роздають усім бажаючим. Задля цього у двір «хрущовки», що по вул. Самійла Кішки поблизу третьої поліклініки, організатори підігнали дві «фури», які і є пересувними печами. У одній шість печей, у другій – чотири.

Всі підходи до місця, де рогорнулась піцерія під відкритим небом щільно заповнені людьми.

Охочі скуштувати піцу намагались вишикуватись у чергу, однак цьому заважало кілка десятків хитромудрих місцевих, які створюючи натовп, накопичились перед розмежувальною стрічкою. Вони штовхались і сварились. Серед натовпу виділялась літня жінка, яка буквально кидалась на хлопця, що вів зйомку події на мобільний.

– Ти російський шпигун! Не знімай. Це ти робиш, щоб російські телеканали показали, що тут гуманітарна криза, – кричала жінка.

Вона ж намагалась перешкоджати фотографувати і автору цих рядків.

– Покажіть посвідчення, якщо ви журналіст! – вимагала вона.

– А чого я маю вірити, що воно справжнє?, – побачивши посвідчення не припиняла колотитниця.

– Не збагну. Ви звичайна громадянка чи провокатор? Не заважайте, бо матимете справу з поліцією за перешкоджання, – ввічливо поінформував її автор.

– Я сама викличу поліцію, щоб ви не знімали, – буркнула жінка і тут же розчинилась у натовпі.

Решта черкащан намагались утихомирити тих, хто влаштовував гармидер. Зрештою, хтось викликав поліцію.

Двоє поліцейських у жовтих жилетах з написом «Поліція діалогу» з’явились приблизно через півгодини, і одразу розпочали заспокоювати натовп, намагаючись організувати чергу.

Тим часом біля печей у робочій зоні імпровізованої «піцерії» розгорнулась робота.

Кілька осіб команди працюють як бджілки. Буквально за лічені хвилини вони на очах у сотень черкащан вивантажили упаковки кока-коли, кільканадцять ящиків бананів та мандаринів, не менше тисячі сирих піц, і розпалили печі. У них вони на очах черкащан на свіжому повітрі почали випікати відому італійську страву із напівфабрикатів.

Волонтери проєкту небагатослівні.

Як з’ясувалось, майже всі учасники – іноземці. Українською ніхто не володіє. Серед них автор знайшов одного українця, але й той був настільки захоплений процесом, що сказав лише одну фразу: «Фотографуйте, але за десять хвилин покиньте робочу зону, щоб не заважати нам працювати».

Із журналістами поспілкувався лише один волонтер – колоритний шотландець, одягнений у оригінальний мікс: сіра українська вишиванка у поєднанні із картатим шотландським кілтом.

– Ми два роки в Україні. Тому що ми любимо Україну,  Ми представляємо міжнародну спільноту: представники Бразилії, Іспанії, Америки, Фінляндії, Шотландії. Тому що ми піклуємося про Україну. За два роки в Україні ми відвідали багато міст: Херсон, Миколаїв, Київ, Львів. Україну потрібно підтримувати, бо якщо Україна програє, то вся Європа буде у біді. Ми маємо дати меседж людям, що Україна дуже важлива, і що ми маємо підтримувати її, щоб допомогти їй перемогти це зло. Українські люди дивовижні, стійкі, чудові, сильні. Ми любимо українських людей. Чому піца – всі люблять піцу, її легко готувати. Ми печемо сотні піц у день, це дуже просто. І хочемо робити для українців хоч маленьке свято. Чуєте? Грає шотландська національна музика і ми танцюючи, роздаємо черкащанам піцу, – розповів він.

У робочій зоні піцерії з’явилась представниця третьої міської лікарні і попросила волонтерів передати трішки піц пацієнтам цього медзакладу.

– Добре, дамо по 15 піц на кожне відділення, – пообіцяв  волонтер-українець.

Серед очікуючих на піцу було кілька людей з особливими потребами, яких на візочках прикотили їх друзі та родичі.

Виявилось, що дійство викликало серед черкащан кардинально протилежні емоції.

Дехто із учасників, і у тому числі жінка, яка заважала вести зйомки, висловлювали обурення. Мовляв, такі акції ганьблять українську націю. Проте чимало людей дивились на дійство з принципово іншого кута.

Позитивно акцію оцінила переселенка з Харкова Світлана.

– Я прийшла не по піцу, а по позитивні емоції. По теплоту. І вона тут є. Те що люди із далекої Шотландії приїхали нас підтримати, суто по людськи, це свідчить про те, що у світі знають про ту біду, яка нас спіткала. Важлива не піца, а увага. Я жителька Харкова, яка мусила покинути свій дім через російські обстріли. Тут вже два роки. І сама теж займаюсь волонтерством. Тому розумію цих людей і схвалюю їх діяльність. Для нас будь-яка підтримка, будь-яка увага дуже важлива, – поділилась думками жінка.

І справді, мета проєкту – підтримати українців у складний час, додати настрою і душевної теплоти.  Про це журналістам розповіла директорка фонду «Мрія», організаторка проєкту Ніна Євтушенко.

З її слів, проєкт діє в Україні майже два роки, у Черкаси вони приїхали вперше, а всі волонтери – іноземці, учасники шотландської благодійної організації “Siobhans Trust”. Вони спеціально приїздять в Україну, щоб підтримати українців.

Сьогодні пересувна піцерія продовжить роботу у Черкасах і розгорне виготовлення піци з 11.00 біля Центру дитячої та юнацької творчості.

Володимир Лимаренко-Полянський

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *