Цікаві інноваційні розробки представив у Черкасах фестиваль «Roboterra» (фоторепортаж)

Різні цікаві інноваційні, оригінальні, прогресивні, і надзвичайно перспективні проєкти, які охоплюють цілий спектр різних напрямків розвитку індустріального суспільства, представили журі учасники «Фестивалю науки та робототехніки «Roboterra». Майбутнє України у твоїх руках».

Про це з місця події повідомив журналіст «City News»

Участь у фестивалі робототехніки, який відбувся у Черкасах, взяли близько 100 команд. А це 250 юнаків та дівчат із 36 навчальних закладів України.

Ініціатором заходу виступив КЗ «Черкаська санаторна школа Черкаської обласної ради». Однак фестиваль – це спільний проєкт школи та благодійної організації UNICEF «Задзеркалля», що відбувся за підтримки уряду Японії.

Частину фінансування фестивалю взяли на себе Черкаська обласна рада та спонсори, серед яких LNZ Group, ТРЦ «Хрещатик-Сіті», ЧДТУ, МХП-Громаді і інші.

Змагання відбувались у дев’яти напрямках-локаціях. Серед них, архітектура, робоперегони, робофутбол, робототехніка, конкурс відеороликів тощо.

Макет школи майбутнього представила команда Балтського педагогічного фахового коледжу (Одеська область).

– Учасники команди вирішили розробити проєкт школи майбутнього, яку б із задоволенням відвідували діти. У цьому проєкті ми врахували всі побажання учнів молодшої, середньої та старшої школи. Як бачите на макеті, кожна з цих шкіл у нашому проєкті має власне ізольоване приміщення, це щоб  учні молодшого, середнього та старшого шкільного віку у процесі навчання та дозвілля не заважали один одному. Проєктом передбачені об’єкти інфраструктури сфер навчання, відпочинку та дозвілля. Гелікоптер, який ви бачите на майданчику, тут теж не випадково, бо ми вважаємо, що учні старших класів могли б у цій школі ще і навчатись керуванню гелікоптером. Окрім того, він може виявитись потрібним у випадку, коли необхідно якомога швидше доправити хворого до лікарні, розповіли юні архітектори.

Команда Черкаської спеціалізованої школи № 33 імені Василя Симоненка «Hydrogarden» (склад:
Поліна Рижкова (учениця 6 класу), Кононенко Назар (учень 11 класу) та одна з тренерів команди, учитель Громова Тетяна Василівна) представили власну розробку – установку для вирощення екологічно чистих продуктів рослинництва гідропонним методом.

– З кожним роком на планеті зростає кількість населення, відтак проблема забезпечення їжею надзвичайно актуальна. Завдяки розробленій нами установці можна вирощувати низку видів овочевих культур без висадки їх у грунт. Ми застосували вже відомий метод гідропоніки. Це дозволяє збільшувати врожаї продукції рослинництва без використання посівних площ, – познайомили журналіста зі своєю розробкою Поліна та Назар.

У команди «Hydrogarden» амбітні і практичні плани. Вони хочуть спорудити і запустити у дію комплекс по вирощуванню овочів гідропонним способом на базі шкільної теплиці задля того, щоб розширити меню шкільної їдальні свіжою зеленню. Як запевнила Тетяна Василівна, їхня школа єдина у Черкасах, якій вдалось зберегти шкільну теплицю.

Розробка Світлани Шепель та Софі Надлер, учениць ліцею № 9 імені Євгенія Онєгіна із Павлграда (Дніпропетровщина) стосується використання сталої, зеленої енергії у повсякденному житті. Дівчата створили панель, яка вловлює теплові промені сонця і перетворює їх на електричну енергію. Комп’ютеризована і роботизована модель панелі здатна самостійно направляти робочу, поглинаючу промені поверхню апарату у бік джерела випромінювання, тим самим забезпечуючи безперервність процесу вироблення електроенергії. Практичне застосування винаходу дівчата продемонстрували на прикладі дитячої іграшки. Прилад, змонтований на кузові іграшкового авто з дистанційним керуванням, забезпечує живлення його електродвигуна.

– Панель унікальна ще й тим, що здатна працювати і виробляти електроенергію не лише у сонячні дні, але й за хмарної погоди чи в умовах туману. Ідея її створення нас зацікавила тому, що вироблення електроенергії тут відбувається без використання корисних копалин, запаси яких не вічні, а за рахунок Сонця, бо сонячна енергія – це так звана відновлювана енергія, яку можна здобувати без  шкоди природі.

Винаходи та пропозиції дітей високо оцінили гості фестивалю та члени журі.

– Ці розробки, за умови їх втілення, дозволять вирішувати низку серйозних проблем сучасності у галузях шкільної освіти, енергетики у тому числі сталої (зеленої), екології і збереження довкілля, виробництва екологічно чистих продуктів без розширення полів за рахунок територій дикої природи, – прокоментувала представниця спонсорської команди фестивалю, очільниця БО «БФ «Хрещатик Сіті», керівниця ТРЦ «Хрещатик Сіті», депутат Черкаської міської ради фракції «Європейська солідарність» Інна Бандура.

Володимир Лимаренко-Полянський

Фото автора

Читати за темою: Фестиваль робототехніки «Roboterra» стартував у Черкасах (фото)

Участь у фестивалі взяли близько 100 команд із 36 навчальних закладів України.
Учасників фестивалю привітали невеличким концертом
Винаходи юних робототехніків високо оцінилти гості фестивалю та журі
На фото: Фінансовий директор LNZ Group Сергій Щербина та очільниця БО «БФ «Хрещатик Сіті», керівниця ТРЦ «Хрещатик Сіті», депутат Черкаської міської ради фракції «Європейська солідарність» Інна Бандура.
Макет школи майбутнього від команди Балтського педагогічного фахового коледжу (Одеська область).
Гідропонна установка команди «Hydrogarden»
Панель, що виробляє електроенергію із Енергії Сонця навіть у туман від Розробка Світлани Шепель та Софі Надлер із Павлодара.
Робофутбол

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *