Що пов’язує Умань з древнім Перу?

Черкащина – край, багатий на визначні чи цікаві і навіть екзотичні історичні, природні та культурні місця. Щоб відвідати їх, мандруючи виключно у вихідні дні, мандрівцю доведеться витратити чи не всеньке літо. «City News» продовжує цикл матеріалів про найцікавіші місця області, які варто відвідати.

Загадкова “Софіївка”

Розповідь про най унікальніші куточки краю автор напевне варто розпочинати про перлину Черкащини Національний дендрологічний парк «Софіївка», який розташований і Умані. Це – один із найвідоміших парків України, і не лише. «Софіївка» відома далеко за межами України.

Парк у 1800 році створив граф Станіслав Потоцький на честь своєї дружини Софії. Парк славиться своїми мальовничими пейзажами, численними скульптурами та фонтанами. Візитівка парку – фонтан у вигляді змії, паща якої викидає потужний стовп води на 12 – 16 метрів. Фонтан прикрашає нижній став, який стилізований під Егейське море і на березі якого розташовані скульпутри, пов’язані із античним світом. На верхньому ставі можна покататись на колісному кораблику, відвідати знаменитий острів кохання та проїхати човником по підземній річці Ахерон. У парку є джерела з цілющою срібною водою.

Серед місцевих знавців і шанувальники парку є і містики, які впевнені, що за зачиненим гротом є таємнича піраміда, у якій поховані вихідці із легендарної Атлантиди.  

Атлантів там ніхто, звісно не бачив, однак поряд із гротом є стіна викладена унікальною полігональною кладкою, а також величезні мегалітичні споруди. Схожі на древні мегалітичні споруди Південної Америки як то Саксуйаман, Ольянтайтамбо… Очевидно місце для парку граф обрав не випадково…

Загалом, про загадки таємничої “Софіївки” написано не мало. Наприклад: Софіївський Парк в Умані – Місце Сили древніх цивілізацій

Буцький каньйон

Буцький каньйон- це мальовничий природний каньйон, розташований у Смілянському районі Черкаської області. Каньйон є популярним місцем для піших прогулянок, кемпінгу та скелелазіння.

Шевченкова хата

Мабуть кожному, хто вважає себе українцем варто вклонитись пам’яті українського генія, Великого Кобзаря Тараса Шевченка.

Малою Батьківщиною Тарас Шевченка є села Моринці та Керелівка (нині Шевченкове), Звенигородського району. Там створено Шевченківський національний заповідник. Це меморіальний комплекс, що присвячений життю та творчості Великого Кобзаря. У Моринцях на місці де була хата, у якій народився Тарас Шевченко відтворено українські хати початку 19 ст. Від них відкривається красивий вид на село, який у ранньому дитинстві бачив і майбутній поет та художник.

Володимир Лимаренко-Полянський

 (далі буде)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *