Де у Черкасах лікують зуби під загальним наркозом

Лікування зубів та інші стоматологічні процедури та операції під загальним наркозом – дуже затребувана послуга. Адже цей спосіб стовідсотково забезпечує повну відсутність болю. Віднедавна цю послугу надає Черкаська обласна стоматологічна поліклініка.

Про це журналісту «City News» у інтерв’ю розповів головний лікар Черкаської обласної стоматологічної поліклініки Ярослав Коваленко.

– Радий повідомити про те, що з цього року Черкаська обласна стоматологічна поліклініка почала надавати послуги щодо лікування зубів під загальним нарокзом. Наш медичний заклад третій в області, і єдиний комунальний, хто отримав право і має все необхідне для того, щоб проводити подібні операції. З початку року лікарі Черкаської обласної стоматологічної поліклініки провели вже кілька таких операцій. Всі пройшли вдало, – поінформував Ярослав Коваленко.

– Яка доцільність такої послуги?

– Лікування зубів уві сні (під загальною анестезією) – послуга дуже актуальна і для дорослих і для дітей. Серед пацієнтів є люди, які не можуть лікувати зуби без загального наркозу. І таких пацієнтів чимало, починаючи від психосоматики і закінчуючи людьми із особливими потребами. Наприклад, про психосоматику. Недавно під загальним наркозом видаляли хворий зуб жінці, яку інакше  не можна було всадити у стоматологічне крісло. Особи з таким синдромом – це цілком нормальні люди, але вони ніколи не сядуть у крісло стоматолога. А лікувати зуби потрібно. Що робити? Вихід – лікування під загальним наркозом. 

– Наскільки зрозумів, психосоматики – не єдині, хто не може обійтись без такого лікування. Чи не так?

– Окрім них ще є групи людей, які за своїм станом не можуть відвідувати кабінет стоматолога так, як всі інші. Йдеться про осіб із ДЦП, аутизмом, синдромом дауна. Вони не контактні взагалі. Інакше їх пролікувати не можна. Процедура загального наркозу дозволяє безболісно і швидко провести будь-які медичні маніпуляції. У нашій клініці використовуються найефективніші і безпечні препарати. Лікарі-анестезіологи мають високий рівень професіоналізму і досвід.

Довідка «City News»:

Зазвичай, людей, які не мають страху перед стоматологічним кабінетом не так багато. Значна частина пацієнтів воліє відкладати візит до стоматолога. Причини:  дискомфорт, неприємні відчуття, що виникають в процесі лікування зубів, острах болю, яким можливе супроводження стоматологічних маніпуляцій.

Альтернативою традиційному лікуванню зубів під місцевою анестезією є загальна анестезія (наркоз) або седація.

Наркоз, або загальна анестезія в стоматології – це контрольований медикаментозний сон, в якому пацієнт не рухається, не відчуває болю і неспокою під час стоматологічних процедур, що дає можливість якісно виконати все заплановане лікування зубів у макусимально короткі терміни.

Стоматологічне лікування під загальною анестезією рекомендовано:

– дітям і дорослим, які бояться будь-якого стоматологічного втручання, аж до тактильних відчуттів стоматологічних предметів;

– пацієнтам, які мають низький поріг больової чутливості;

– алергікам з реакцією на місцеві анестезуючі засоби;

– пацієнтам, яким необхідний великий обсяг стоматологічного втручання;

– пацієнтам, яким планується установка декількох імплантів

– клієнтам, які страждають соматичними захворюваннями (високий тиск, тахікардія, серцеві захворювання і т.д.);

– пацієнтам, у яких особливо виражений блювотний рефлекс або легко провокується нудота;

– ацієнтам із захворюванням центральної нервової системи, таким як аутизм, ДЦП;

– пацієнтам, у яких з яких-небудь причин відзначається неефективність місцевої анестезії;

-пацієнтам з гіпертонією і неконтрольованим страхом стоматологічного лікування.

Основними плюсами використання загального наркозу при лікуванні зубів у порівнянні з місцевою анестезією є:

– повна відсутність болю

– відсутність емоційної напруги (пацієнт не чує звуку працюючої бормашини, не бачить стоматологічних інструментів, не відчуває запахів лікарських препаратів і т.д.);

– скорочення часу лікування (за один сеанс лікар має можливість видалити або вилікувати до десяти зубів);

– відсутність неприємних спогадів і асоціацій від стоматологічного лікування.

– економія часу.

Володимир Лимаренко-Полянский

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *