Сьогодні Україна відзначає День пам’яті та перемоги над нацизмом

Сьогодні Україна вперше відзначає День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років.

Торік Верховна Рада України Законом «Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановила 8 травня як День пам’яті та перемоги – єдину дату, коли Україна відзначає перемогу над нацизмом та вшановує памʼять загиблих у Другій світовій війні. А 9 травня Указом Президента України від 8 травня 2023 року № 266 в Україні встановлено День Європи. Мета – зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру і стабільності на Європейському континенті

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років.

Як запевняють фахівці Українського інституту національної пам’яті, українська нація приєдналися до європейської традиції відзначення дня, коли у Європі здолали страшне зло нацизму.

Для Європи точка відліку закінчення війни  – 8 травня.

Варто розуміти, що перемога над «коричневою чумою» – не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними. Це нагадування про катастрофу війни, про її жахливі наслідки.

Пам’ять про війну має вести не до культу перемоги, а розвивати вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними засобами, а також виховувати сміливість та принциповість у боротьбі з агресією й несправедливістю. Що на сьогодні надзвичайно актуально для нашої Вітчизни, проти якої РФ вже понад 10 років веде загарбницьку війну, головна мета якої – повне знищення української нації.

Актуально це не лише для України, але й для країн Європи і Світу. Путінська агресія проти України виявила слабкість міжнародних інституцій, , створених у протидію агресорам та задля захисту і збереженню миру у всьому світі, і які мають гарантувати світову безпеку .

Більше того. Вона поставила Світ перед реальною загрозою третьої світової війни, нищівні наслідки якої цілком здатні поховати нинішню цивілізацію людства.

Сьогодні українці зі зброєю в руках захищають Європу і дають шанс на побудову більш тривкого миру і створення нової, справедливішої, світової системи безпеки. Умовою для цього є перемога над Росією, відновлення територіальної цілісності України та унеможливлення майбутньої агресії російського, чи будь якого іншого  імперіалізму проти будь-кого на планеті. Сьогодні в умовах агресії єдиний шлях відновлення – перемогти загарбника. Не менш важливо змусити агресорів відповісти за розв’язання війни, за скоєні злочини проти людства і людяності, воєнні і інші злочини. На злочинців має впасти кара за скоєне. Адже безкарність злочинців веде до скоєння нових злочинів.

Тож, 8 травня, в День пам’яті та перемоги, Україна вшановуватиме кожного, хто боровся з нацизмом. Не менше заслуговують на увагу та пам’ять мирні цивільні люди, які загинули або постраждали від бойових дій та окупації їхніх міст і сіл, діти війни, примусові робітники. Адже війна – це не лише танки, гармати й масштабні бої. Це – зламані долі та зруйновані життя десятків мільйонів людей. Соціальні наслідки обох світових війни в Україні відчутні і до нині.

Володимир Лимаренко-Полянський

За матеріалами Українського інституту національної пам’яті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *